Beboerne i Sydhavnen stifter folkemøde. De er trætte af at være »skraldespand for dårlige politiske beslutninger«

Sydhavnen får sit eget folkemøde. Arrangørerne er trætte af manglende indflydelse på udviklingen af det gamle arbejderkvarter.

Her ses indvielsen af Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen, hvor beboerne var mødt til talstærkt op for at ære den tidligere statsminister fra bydelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lød et ramaskrig i Sydhavnen, da et politisk kompromis endte med, at der skulle bygges på det fredede område Stejlepladsen, efter folkelig modstand tvang dem til at finde et alternativ til byggeri på Amager Fælled.

Lørdag 14. september har en stor gruppe af kvarterets beboere indkaldt til Sydhavnens Folkemøde for at diskutere udviklingen i bydelen.

Konceptet er et folkemøde med debatter og arrangementer skabt af frivillige fra bydelen. Folkemødet er en videreudvikling af det folkelige engagement, som blev vakt i forbindelse med Slagtergårdenes nedrivning, hvor initativtager, Rikke Rohr, ligeledes arrangerede en demonstration mod nedrivningen.

»Sydhavnen er Udkantskøbenhavn. Vi bliver alt for ofte brugt som skraldespand for dårlige politiske beslutninger,« siger Rikke Rohr.

Sydhavnens Folkemøde afholdes på baggrund af en stærk utilfredshed med beslutningerne på Københavns Rådhus, hvor det i oktober 2018 blev vedtaget, at der skulle bygges boliger på det dengang fredede naturområde Stejlepladsen.

»Det skete hen over hovedet på sydhavnerne. Det brok, politikerne oplevede omkring Amager Fælled, fik dem til med et snuptag at skrotte fredet natur uden hverken undersøgelser af betydningen for miljø og dyreliv eller skyggen af dialog med områdets beboere,« siger Rikke Rohr.

En af de politikere på Rådhuset, der er blevet kritiseret kraftigt af flere af folkene bag arrangementet, er Klaus Mygind (SF). Han tager det dog med oprejst pande og står på programmet til en af debatterne.

»Jeg glæder mig til at deltage i det, men jeg har også en idé om, at der kommer til at være en hel del kritiske kommentarer til det, jeg har at sige derude,« siger han.

Debatterer om politik, kunst og kultur

I folkemødets to debattelte vil bevarelsen af Sydhavnens natur og kultur, forholdene for byens børn og unge, samt visioner for en alternativ byudvikling, blive debatteret.

»Overalt i Danmark er der eksempler på dårlig byudvikling, hvor beslutningerne træffes alene ud fra hensyn til økonomi og tidspres – og det sker altid helt uden om borgerne. Det har store konsekvenser for de byer, vi skal leve i, og må simpelthen ikke fortsætte. Netop derfor håber vi, at kommunalpolitikerne kommer og deltager i debatten,« siger Rikke Rohr.

Under debatten »Sydhavnens Stemmer« vil en række lokale sydhavnere fortælle politikerne, hvad de frygter at miste i den igangværende byudvikling.

»De grupper, der har protesteret mod byggeriet på Stejlepladsen, er en del af dem, som er aktive omkring folkemødet. Men jeg føler, at jeg har deltaget i, hvad jeg kunne af debatter derude – en hel del gange som den eneste fremmødte politiker, derfor synes jeg egentlig, at jeg har mit på det tørre,« siger Klaus Mygind (SF)

Der vil være oplæg om kunst og kultur, samt arrangementer for børn i løbet dagen, indtil dagen afsluttes med langbordsmiddag og livekoncerter.