Bandekrigens ABC

København har siden august lagt gader til ét skuddrab og mere end 20 skudepisoder, hvoraf størstedelen menes at have tilknytning til en stigende konflikt mellem rockergrupper og indvandrerbander. Berlingske Tidende forsøger her at skære konflikten ud i pap - hvem er de vigtigste aktører, hvad kæmper de om og hvorfor? Få svar i denne gadens ABC.

A. AK-81
AK-81 står for »Altid Klar - Hells Angels«. Støttegruppe for Hells Angels, dannet netop for at støtte den trængte rockergruppe og agere tæskehold i kampen mod indvandrerbanderne. Medlemmer af AK 81 menes at have været involveret i flere af den seneste tids skyderier. Ifølge Rigspolitiet har AK-81 cirka 120 medlemmer, og gruppen er vokset med ca. 20 medlemmer siden i sommers.

B. Blågårds Plads Gruppen - BGP
Indvandrerbande med medlemmer fra kvarteret omkring Blågårds Plads på Nørrebro. Er en væsentlig aktør på det københavnske hashmarked. BGP har ifølge Rigspolitiet 12 kernemedlemmer, alle med arabisk baggrund, men gruppen menes i dag at være langt større. Desuden er BGP kendt og frygtet for at kunne samle et stort antal »fodsoldater« via SMS-kæder, når der opstår konfrontationer med f.eks. rockerne. Gruppen menes at spille en vigtig rolle i den nuværende konflikt.

C. Cobra - Black Cobra
Landets største indvandrerbande med afdelinger i bl.a. Roskilde, Hundige, Kalundborg og Næstved. Har en klar hierarkisk opbygning og dresscode blandt medlemmerne. Tæller ifølge politiet ca. 50 kernemedlemmer med domme for bl.a. narkohandel, vold, trusler og drabsforsøg. En talsmand for Black Cobra har tidligere over for Berlingske Tidende blankt afvist, at gruppen har noget med den nuværende konflikt at gøre.

E. Enghave-drengene
Mindre gruppering med tilhold på Vesterbro i København. Består af ni kernemedlemmer, hvoraf flere har pakistansk baggrund. Spiller en væsentlig rolle i hashklubmiljøet på Vesterbro.

G. Gengæld
At hævne vold, skud, drabsforsøg og drab er centralt i konflikten. Ingen af parterne kan sidde et alvorligt angreb på deres medlemmer eller territorium overhørigt, da det betyder tab af ære og prestige. Der skal gøres gengæld, og derfor frygtes det, at konflikten vil eskalere yderligere.

H. Hells Angels
HA’s medlemmer og tilholdssteder særligt i København, Odense og Århus har været mål for flere attentatforsøg. HA oprettede AK 81 netop for at stå bedre rustet over for indvandrerbanderne, men afviser blankt at være en del af den nuværende konflikt. Rockerne fastslår dog, at »hvis nogen træder os over tæerne, tramper vi hårdt tilbage!«

J. Jægersborggade på Nørrebro
Hells Angels styrer hashhandlen her og har tidligere drevet to hashklubber i gaden. Jægersborggade ligger midt i et område, der ellers er styret af indvandrerbander, og har derfor været centrum for flere episoder i konflikten. Bl.a. da ca. 100 unge indvandrere 7. september 2008 rykkede gennem gaden i et hærværksraid, og da der få uger efter blev affyret en byge på ca. 20 skud mod to personer på en bænk i gaden.

M. Mægling
Flere udenforstående parter har forsøgt at bane vej for en mægling i konflikten. Men dette har både Hells Angels og de ledende bandemedlemmer på Nørrebro indtil videre afvist.

N. Narko
Selv om faktorer som hævn, ære og gengældelse menes at have betydning for konflikten, spiller narkoen, primært hash, en hovedrolle. Den gruppe, der kontrollerer gaden, kontrollerer narkoen og tjener de største penge. Derfor er der kamp om at kontrollere gaden.

O. Overvågning
Politiets særlige enhed for organiseret kriminalitet, NEC, overvåger foruden rockerne 14 bander og godt 140 banderelaterede personer herhjemme. Af samme grund er bandemedlemmerne ekstremt sikkerhedsbevidste.

P. Politiet
Har forsøgt at lægge låg på en længe ulmende konflikt mellem rockere og indvandrerbander og har på det seneste intensiveret indsatsen med øget mandskab, efterforskning, visitationszoner og en lang række anholdelser. Men både rockere og bander hader politiet og vil selv løse konflikten uden politiets indblanding. Det gør det svært for politiet at dæmpe konflikten.

R. Racisme
Ifølge kilder med indsigt i miljøet spiller både rockere og indvandrerbander på racistiske undertoner, når de prøver at hverve nye støtter i konflikten. Hells Angels afviser dog på dets hjemmeside, at race spiller nogen rolle.

S. Svanevej
Hells Angels’ tilholdssted på Svanevej og området omkring rockerklubhuset i København NV har lagt asfalt til flere konfrontationer og skudepisoder. Selve klubhuset er blevet forsøgt ramt med både skud og håndgranater.

V. Våben
Politiet har beslaglagt adskillige skydevåben hos både rockere og bandemedlemmer. Seneste fandt politiet et større våbenlager på 17 skydevåben i en lejlighed på Nørrebro, heriblandt kraftige maskinpistoler, jagtgeværer samt sprængstoffer.

Æ. Ære
Både i Hells Angels som i indvandrerbanderne spiller æresbegreber en stor rolle. Et angreb på et bandemedlem kan af samme grund hurtigt få konflikten til at eskalere yderligere.

Ø. Østerbro-gruppen
Selv det pæne Østerbro har sin egen bande, der består af ca. 13 personer med indvandrerbaggrund. Østerbro-gruppen har ifølge politiet forbindelse til hashklubmiljøet i København og er særligt aktive inden for berigelseskriminalitet.

Å. Århus
Århus har også været plaget af voldsomme konfrontationer mellem Hells Angels og indvandrerbander. 4. august 2008 affyrede en maskeret mand adskillige skud mod to indvandrere i det nordlige Århus. I begyndelsen af september blev der svaret igen med håndgranater mod Hells Angels’ klubhus i Risskov. Hells Angels har ifølge Jyllands-Posten angiveligt udarbejdet en dødsliste med navne på tre medlemmer af indvandrerbanden »Trillegårdsbanden«. Dette benægtes dog af politiet.