Bandekrigen skræmmer folk væk fra Nørrebro

Stik imod politiets opfordringer undgår folk nu uroplagede bydele i København. Hver anden kvinde har direkte ændret adfærd pga. skyderierne.

Foto: Christian Als

Danmarks hovedstad er på vej mod amerikanske tilstande, hvor folk bevidst undgår særligt uroplagede gader og kvarterer i storbyerne. For godt seks ud af ti københavnere har bandekrigen betydet, at der er steder i byen, hvor de ikke har lyst til at færdes. Særligt kvinderne føler sig utrygge. Hver anden kvinde i hovedstaden – 48 procent – har direkte ændret adfærd som følge af krigen, der har budt på 30 skudepisoder og tre drab.

Det viser en rundspørge blandt 1.016 borgere, som Gallup har foretaget for Berlingske Søndag. Rundspørgen er gennemført, efter at regeringen onsdag fremlagde en stor bandepakke, der skulle skabe tryghed i de hårdest ramte områder som f.eks. Nørrebro. Her har skudepisoder og bandernes selvbestaltede vagtkorps skabt utryghed.

Sent fredag aften sås det tydeligt på Nørrebro. Blandt andet de hårdt plagede gader omkring Blågårds Plads var som blæst for mennesker. I Blågårdsgade var flere cafeer, restauranter og et kulturhus lukket, og på det ellers populære sted Blågårds Apotek spillede bandet Grow Fins for et kun halvt fyldt lokale.

»Det er klart, at alle de våben og skyderier i gaderne gør, at folk ikke kan vide, om de havner på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt,« siger Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S): »Det er uacceptabelt og understreger med fuldstændig klarhed, at bandekrigen skal stoppes.«

Hos Københavns Politi mener informationschef Flemming Steen Munch, at Københavns borgere ikke har noget at frygte, selv om flere uskyldige er blevet ramt af skud, knivstik og tilfældige visitationer fra bandernes side. Mediernes dækning af de mange skudopgør gør folk unødigt utrygge, mener han: »Men hvis folk ser noget unormalt, så skal man ikke selv blande sig, men ringe til politiet. Det er vores råd,« siger han.

Berlingske Søndag fortæller i dag historien om den forhærdede indvandrerbande, Blågårds Plads-gruppen, som ligger i krig med Hells Angels.

Her skyder banderne

Røde punkter: Uopklarede sager / Grønne punkter: Helt eller delvist opklarede sager


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser