Arktis på tynd is

Nye målinger viser, at isen bliver tyndere og tyndere i Polar­havet nord for Grønland. Det kan betyde, at isen vil smelte i hidtil uset omfang til sommer.

Foto: NASA

Polarhavet nord for Grønland varmer op til en sommersæson, hvor historisk meget is risikerer at smelte i varmen. Sådan lyder advarslen fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA, der sammen med National Snow and Ice Data Center på University of Boulder i USA har taget temperaturen på isen i Polarhavet og når frem til, at den er småskadet op til sæsonstart.

Ifølge forskerne er den kraftige, såkaldte flerårsis i løbet af de seneste fem år blevet afløst af yngre is, der kun er et til to år gammel. Den yngre is er ikke nær så tyk og kraftigt som flerårsis og er dermed meget mere sårbar over for varme og afsmeltning.

Forskerne vurderer, at hele 90 procent af isen i Polarhavet i øjeblikket kun er et til to år gammel. I perioden 1981-2000 var tallet på samme tidspunkt i gennemsnit kun 70 procent.

Samtidig kan forskerne konstatere, at isens maksimale udbredelse i Polarhavet i vinteren 2008-2009 er den femte mindste, siden de begyndte at satellitovervåge den i 1979. Dertil kommer, at der for sjette år i træk bliver konstateret mindre maksimal udbredelse af vinteris, end der i gennemsnit blev i perioden 1981-2000.

»Isens udbredelse er vigtig for at måle Arktis’ sundhedstilstand,« siger Charles Fowler fra University of Boulder:

»Men isens tykkelse er særlig vigtig, specielt om vinteren, fordi den samlet set er den bedste indikator på isens tilstand. Når isdækket bliver tyndere, bliver det mere sårbart over for sommerafsmeltning.«

Den et år gamle is, der er dannet denne vinter, er formentlig så tynd, at den vil smelte igen til sommer. Derfor er »et afgørende spørgsmål« ifølge Charles Fowlers kollega, James Maslanik, »om den to år gamle is er tyk nok til at overleve sommeren«.

»Er det tilfældet, kan det måske starte en udvikling i retningen af, at den flerårige is får lov at komme sig. Hvis ikke, så kan det være endnu et bevis på, at det er svært at nå tilbage til den tilstand, isen typisk var i for 20-30 år siden,« siger James Maslanik.

Forskerne er forsigtige med at komme med entydige forklaringer på udviklingen i isdækket, men sætter den bl.a. i forbindelse med menneskeskabt global opvarmning.

Leder af forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland, Morten Rasch fra Danmarks Miljøundersøgelser, kan nikke genkendende til udviklingen i Polarhavet. De senere år er der nemlig kommet »markant mindre« is ned fra Polarhavet langs den nordøstgrønlandske kyst. Typisk er det gammel is, der passerer Nordøstgrønland på vej sydpå.

»Det betyder bl.a., at kysten bliver udsat for erosion i helt andet omfang end tidligere. Førhen blev bølgernes energi bremset af isen,« forklarer Morten Rasch.