Anklagernes formand om udskudt politiforlig: »Der må gerne ske noget nu«

Foreningen af Offentlige Anklagere kan ikke vente et helt år på flere hænder. Problemet er akut, siger foreningens formand.

»Bunkerne vokser for hver dag,« siger Line Scharf fra anklagernes forening og efterlyser flere hænder snarest muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sagerne ved de danske domstole er mange i øjeblikket – og hænderne er alt for få.

Foreningen af Offentlige Anklagere beskriver problemet med underbemanding af landets anklagemyndighed som akut.

»Bunkerne vokser for hver dag,« siger foreningens formand, Line Scharf. »Vi har opgaver til op over ørerne og simpelthen ikke hænder nok.«

Når anklagernes formand gør opmærksom på domstolenes problem netop nu, handler det om skuffede forventninger til en politisk indsats på området:

Regeringen skulle efter planen have forhandlet et forlig om politiet på plads i år. Men forhandlingerne om en fireårig ramme for området blev for få dage siden udskudt til efteråret 2021.

Justitsminister Nick Hækkerup har i stedet satset på en kortsigtet aftale om 150 flere politibetjente nu og her plus 130 millioner kroner til udbetaling af betjentenes overarbejde.

»Hvis en halv million overarbejdstimer skulle afspadseres, svarer det i runde tal til, at samtlige betjente i Fyns Politi skulle sendes hjem i et halvt år. Det er uholdbart,« sagde ministeren til B.T. i torsdags.

»Vi har et politi og en anklagemyndighed, som er meget pressede, og som mangler ressourcer og har masser af overarbejde,« sagde Nick Hækkerup fredag som forklaring på udskydelsen. »Hvis vi skal have løst de problemer, er vi nødt til at tænke os godt om«.

Kan ikke vente så længe

Formanden for betjentene i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er glad for regeringens ekstra tænkepause.

»Det her viser, at man tager det seriøst, og at man ikke træffer hurtige, nemme beslutninger, for det skal bare være i orden på den lange bane,« siger han til DR.

»Vi skal lave en langsigtet plan, der rækker ti år frem, og i løbet af den periode skal politistyrken gerne udvides med 3.000 mand.«

Men hvis man spørger Line Scharf fra Foreningen af Offentlige Anklagere, kan anklagemyndigheden ikke vente et helt år på flere hænder til de mange sager.

»Vi har prøvet alt,« siger hun. »Vi har været effektive. Vi har slanket en lang række sagsgange. Vi har faktisk levet op til alle de krav, man stillede til os.«

Det har bare ikke hjulpet?

»Ikke nok. Bunkerne vokser stadig. Og vi har for nylig scoret meget lavt på målinger om trivsel hos medarbejderne – ikke mindst på grund af den kæmpe byrde af overarbejde.«

Line Scharf regner også med mere arbejde i halen på de forventede ansættelser af flere betjente. For mere politi betyder jo flere sigtelser. Og dermed endnu flere sager.

Anklagerne kan ikke selv få glæde af millionerne i den foreløbige aftale?

»Hvis nogle af de penge skulle tilflyde os, ville vi sandelig ikke have noget imod det,« siger Line Scharf fra anklagernes forening.

»Men hvis den mulighed ligger i kortene, kunne politikerne jo bare sige det direkte. Der må i hvert fald gerne ske noget nu.«