Anklagere sylter straffesager

Anklagemyndigheden er så presset for at nå resultatmålet for 2008, at den satser på tiltaler i banale voldssager frem for indviklede sager om økonomisk kriminalitet.

Foto: Colourbox

Danmarks anklagere tager kreative metoder i brug for at leve op til politireformens resultatmål for i år:

De lægger alvorlige straffesager om økonomisk kriminalitet, dyrevelfærd, miljø og udlændinge på hylden og prioriterer i stedet såkaldte »stang-sager« - juridisk ukomplicerede sager, som gør det lettere at producere en masse tiltaler og leve op til politidirektørernes resultatmål. Samtidig tager de den simple voldssag før den indviklede, fortæller en stribe anklagere anonymt til Berlingske Tidende - alt sammen for at få anklagemyndigheden til at se mere effektiv ud.

Anklagernes øverste chef, rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen, vedkender sig problemet.

»Vi skylder både ofre og gerningsmænd at sikre en god og hurtig retsforfølgning i alle sager. Men man må også sige, at i en første fase af en reformimplementering er der nogle tab, man bare må notere sig. Et af de tab er f.eks. de større økonomiske sager. Vi ser det som noget meget midlertidigt, og vi er fuldt opmærksomme på problemet.«

Foreningen af Offentlige Anklagere taler direkte om, at »nogle danskeres retssikkerhed lider under produktionspresset lige nu«.

»De sager, der sluttes, indgår ikke i resultatmålet. Det betyder, at mistænkte kan komme til at vente længere end nødvendigt i sager, hvor beviserne ikke kan bære en sag. Det er stærkt belastende for den enkelte,« siger formanden for landets anklagere, statsadvokatfuldmægtig Grethe Albert Troelsen.

Anklagerne er under et voldsomt pres lige nu - mange arbejder i weekender og helt op til 60-70 timer på ugebasis. Overarbejdet skyldes, at politireformen styrer direkte mod en milepæl. Ved udgangen af i år skal anklagerne producere lige så mange tiltaler som i 2006 for ikke at ligne en fiasko. Men stik imod et af politireformens helt store mål - en effektivisering af anklagemyndigheden - er landets anklagere alvorligt bagud med at rejse tiltaler mod landets kriminelle.

Politiets anklagere bruger i dag længere tid på en tiltale end før politireformen, ikke kortere. Per 1. november lå politikredsene ca. ti procent under målet, baseret på antallet af tiltaler og tidsforbruget før reformen, siger rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen.