Anholdelse kan opildne aktivister

Eftermiddagens anholdelse af en aktivisttalsmand vil skabe stor vrede i aktivistmiljøet forud for morgendagens store demonstration, vurderer en forsker i protestbevægelser.

Maskerede demonstranter i bagtroppen på lørdagens kæmpedemonstration, hvor  tæt på 1000 mennesker blev  anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagens anholdelse af talsmanden fra Climate Justice Action, Tadzio Müller, er et uklogt træk fra politiets side.

Det vurderer Rene Karpantschof, som forsker i protestbevægelser.

- Hvis politiet tror, at de kan lamme aktivisterne ved at tage ledere ud, har de fuldstændig misforstået kulturen. Det har en opildnende effekt og er virkelig noget, der skaber vrede og sammenhold, siger Rene Karpantschof til berlingske.dk.

Vreden vil kunne komme til udtryk under morgendagens store demonstration, hvor flere tusinde civilt ulydige aktivister planlægger at forstyrre topmødet i Bella Center.

Ikke fortilfælde

Rene Karpantschof er overrasket over anholdelsen og hæfter sig ved, at politiet ikke tidligere har anholdt ledende figurer i de aktivistiske miljøer for at forhindre nøglepersoner i at deltage i store aktioner.

Han mener dog heller ikke, at det vil betyde det store for aktivisternes planlægning.

-  Det har ingen effekt i forhold til at tage nøglepersoner ud. Dertil er aktivisterne simpelthen for kollektivt organiseret, siger Rene Karpantschof.

Læs også:
Politiaktion mod aktivister i kulturhus
Aktivist: Vi bliver så mange, at politiet ikke kan stoppe os