Anders Breivik mangler fællesskab i fængslet: Nu sagsøger han staten igen

Anders Breivik sidder i isolation for 10. år i streg. Nu sagsøger han staten igen, da han mener, at der er tale om et brud på menneskerettighederne.

Det er ikke første gang, at Anders Breivik har sagsøgt staten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Berg-Rusten/NTP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2011 begik Anders Behring Breivik et af de værste terrorangreb i Europas historie. På blot et par timer dræbte han først otte mennesker ved en bombeeksplosion i Oslo, og derefter skød og dræbte han 69 på øen Utøya. Han blev dømt til forvaring i 21 år.

I ti år har han nu været isoleret i fængsel. I den periode har han ikke deltaget i fællesskabet med de andre indsatte. Det er nemlig en »nødvendighed«, mener staten i Norge. Anders Breivik kalder det »umenneskeligt«, skriver Aftenposten.

Og det har nu fået massemorderen til at sagsøge staten i Norge igen. Det varslede Anders Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, torsdag.

Det betyder, at det norske justitsministerium bliver sagsøgt, da kriminalforsorgen hører under ministeriet.

Anders Breivik mener, at den lange isolationstid har været i strid med menneskerettighederne. I Menneskerettighedskonventionens artikel 3 står der nemlig, at man ikke må blive udsat for »tortur« eller »umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf«.

Øystein Storrvik, der er Anders Breiviks forsvarer, siger, at problemet med Anders Breiviks isolation er, at han stadig ikke kan få lov til at deltage i fællesskabet.

»Vi havde håbet, at han i de omgivelser også kunne begynde at have kontakt med andre mennesker end fængselsbetjentene og den ene besøgsofficer, han har. Mere meningsfuld kontakt,« siger Øystein Storrvik.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at den terrordømte nordmand har sagsøgt staten for sit ophold i fængslet.

I 2016 sagsøgte Anders Breivik ligeledes staten. På det tidspunkt gav Oslo byret Anders Breivik delvis medhold i, at afsoningsforholdene repræsenterede et brud på Menneskerettighedskonventionens artikel 3.

Senere blev afgørelsen anket af staten, og i 2017 tabte Anders Breivik samtlige af de punkter, han i 2016 sagsøgte staten for. Det skete i den norske landsret.

Omtrent et halvt år inden Anders Breivik sagsøgte staten for et brud på menneskerettighederne, truede nordmanden med at tage sit eget liv, da forholdene i fængslet var »umenneskelige«:

»Medmindre forværringerne fra 2. september 2015 bliver ændret, så vil jeg sultestrejke, til jeg dør. Jeg kan ikke klare det mere,« skrev massemorderen i et åbent brev i 2015, inden han cirka syv måneder senere sagsøgte staten.