Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I al hemmelighed er Folketingets Udenrigspolitiske Nævn blevet orienteret om, at der eksisterer billeder af afghanske fanger, som er blevet tortureret i forbindelse med danske soldaters overdragelse af krigsfanger til amerikanske styrker i 2002.
I et fortroligt dokument, som Politiken er kommet i besiddelse af, kalder forsvarminister Gitte Lillelund-Bech (V) billederne for "Abu Ghraib-ligende". Netop den betegnelse fra ministeren bør ifølge Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International, få alle alarmklokker til at ringe.
Læs også: Fåmælt Løkke afviser fangeundersøgelse
- Det er en meget alvorligt sag, og vi bør få en uvildig undersøgelse hurtigst muligt. Det er ikke nok med undersøgelsen fra Forsvarets Auditørkorpsets. Nej, vi skal en uafhængige instans til at undersøge, hvad danske styrkers rolle måtte være i sagen. Auditørkorpset har tidligere undersøgt sagen uden at finde noget, der tydede på, at danske soldater vidste, at de afghanske mænd risikerede tortur, siger han.
Billeder rejser nye spørgsmål
Anders Fogh Rasmussen gjorde det meget klart i 2006, efter blandt andet Chistoffer Guldbrandsens film 'Den hemmelige krig' om netop fangeoverdragelsen, at der var "nul" at komme efter i sagen. Siden har Dansk Folkeparti og regeringspartierne gang på gang afvist alle kritiske røster.
- Hvis de her billeder er fra 2002 og er fundet hos en dansk soldat, sætter det spørgsmålstegn ved alt, hvad der tidligere er blevet sagt fra politikere om, hvad vi vidste og ikke vidste. Det rejser spørgsmålet om styrket parlamentarisk kontrol med, hvad de væbnede styrker foretager sig, når de er ude på fredsbevarende eller terrorbekæmpende missioner, siger Claus Juul.
Uafklarede spørgsmål
Der er stadig en række uafklarede spørgsmål. Derfor har det Udenrigspolitiske Nævn stillet en række uddybende spørgsmålet til billederne, der angiveligt viser amerikanske soldater, der torturerer afghanske mænd: Hvornår er de taget, og hvem har taget dem? Og hvor længe har forsvaret kendt til billederne?
Sagen er diskuteret i flere omgange og har sit udgangspunkt i 2002, hvor danske specialstyrker pågreb 31 mænd på slagmarken i Afghanistan, der senere blev udleveret til det amerikanske militær. Ifølge Geneve-konventionen er Danmark ansvarlig for de afghanske krigsfanger, når det er danske soldater, der pågriber dem.
Billederne har fået Enhedslisten og Socialdemokraterne til at kræve, at der bliver foretaget en uvildig undersøgelse af fangeudleveringen, men det har Dansk Folkepartis forsvarsordfører afvist ud fra det argument, at "man ikke kan løbe efter alle påstande." En uvildig undersøgelse kræver et flertal i Folketinget.
Læs også: Thorning kræver Afghanistan-undersøgelse
Soldater ønsker afklaring
Ifølge Flemming Winther, formand for Hærens Konstabel og Korporal Forening, er det vigtigt at slå fast, at danske soldater ikke har gjort noget ulovligt med fangeudleveringen.
- Det er jo ikke spørgsmål om, at danske soldater har deltaget i noget ulovligt. Det er et spørgsmål om, at man har udleveret afghanske fanger, der efterfølgende muligvis har været udsat for tortur, siger han.
Han efterspørger handling i form af en en undersøgelse, der kan komme til bunds i sagen om fangeudleveringer.
- Det er dybest set en politisk sag. Soldaterne har gjort det, de har fået ordrer på. Om det så var en klog ordrer eller ej, må komme an på en prøve. Jeg håber, at vi kan få afdækket sagen en gang for alle. Sådanne sager gavner ingen, siger Flemming Vinther.
I dag holder Udenrigspolitisk Nævn møde, hvor billederne ifølge Enhedslistens Frank Aaen er på dagsordenen.