Amerikanske NASA ville låne kinesisk rumfartøj

Amerikanerne har selv overvejet en rejse til Månens bagside som den, kineserne gennemførte ved årsskiftet. Faktisk meget lig kinesernes mission ...

Billedet af den kinesiske månesonde Chang'e-4 er taget af roveren Yutu-2 på bagsiden af Månen. Fotografiet er udsendt af Kinas Nationale Rumforskningsorganisation CNSA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske rumfartsadministration har bedt om lov til at låne kinesernes Chang'e-4 rumfartøj med tilhørende relæstation, fordi de selv planlagde en mission til Månens bagside.

Det er en af de ledende kinesiske videnskabsmænd bag det kinesiske rumprogram, Wu Weiren, der over for kinesisk TV har afsløret, at medarbejdere ved NASA kom med forespørgslen under en international konference for nogle år siden.

Amerikanerne foreslog i første omgang, at kineserne forlængede levetiden for den satellit kaldet Queqiao, der var ved at blive udviklet med henblik på at fungere som relæstation for missionen til Månens bagside.

»Vi spurgte amerikanerne, hvorfor de gerne så, at vores relæsatellit kunne operere længere,« sagde Wu på det statsejede CCTV. »Og så sagde de – måske en lille smule forlegent – at de gerne selv ville benytte vores relæsatellit, når de gennemførte deres egen mission til bagsiden af Månen,« fortalte Wu ifølge South China Morning Post.

Satellitten er vigtig, fordi radiobølger ikke kan nå frem til bagsiden af Månen fra Jorden. Derfor blev Queqiao skabt som en relæstation, der kan hænge i rummet og formidle kommunikationen mellem sonden på Månen og kontrolstationen i Kina.

Wu Weiren

»Amerikanerne ønskede at gribe chancen, og vi var villige til at samarbejde med dem.«


Kineserne har tidligere på ugen fortalt, at de har sendt missionens landingsdata til NASA.

NASA selv har ikke udsendt nogen erklæringer om samarbejdet med kineserne.

Kineserne vil samarbejde

Wu Weiren fortalte ifølge Hongkong-avisen, at Kina havde besluttet sig for at samarbejde med amerikanerne, fordi situationen udgjorde »en gylden mulighed«.

»De har altid ønsket at måle virkningen af meteoritter på Månen,« sagde Wu. »Og nu havde vi en oplagt lejlighed til det, så amerikanerne ønskede at gribe chancen, og vi var villige til at samarbejde med dem.«

USAs Kongres vedtog ellers i 2011 en lov, som begrænser et samarbejde med Kina i rumforskningen. Det er endnu uklart, om overførslen af kinesernes landingsdata er en krænkelse af denne lov.