Akut syge får topprioritet

Akutberedskabet skal have samme bevågenhed som kræft, og et udspil til 600 mio. kr. er på trapperne, siger sundhedsministeren.

Overlæge Søren Loumann på en udrykning med akutlægebilen på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: S¿ren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere, der rammes af akut sygdom, skal trygt kunne stole på, at de får hurtig hjælp fra en erfaren læge, uanset om de falder om med en blodprop på Nørrebro eller i Nykøbing Mors. 

I Lægens hænder: Løftebarometeret for akutområdet

Regeringen sætter derfor forbedringer af sundhedsvæsnets akutberedskab øverst på dagsordenen ført an af sundhedsminister Bertel Haarder (V), der lover forbedringer »så hurtigt som muligt.«

»Akutberedskab er simpelthen TOPprioritet,« siger Bertel Haarder:

»Man kan ikke lave sygehusplanlægning og centralisere sygehusvæsnet så meget, som vi nu gør for at sikre og højne behandlingskvaliteten, uden samtidig at styrke akutberedskabet uden for de store sygehuse,« siger ministeren med henvisning til regeringens plan om at centralisere det danske sygehuslandskab og etablere en ny akutstruktur.

Massivt fokus

Ifølge Bertel Haarder skal akutberedskabet have samme opmærksomhed som kræft, hvor to milliardstore kræftpakker har forbedret behandlingen mærkbart:

»Det har vist sig, at politisk fokus har haft en effekt på kræftområdet. Nu er det mit håb, at det massive fokus på akutområdet vil få den samme effekt.«

I Danmarks udkantsområder frygter borgerne, at en ny sygehusstruktur med færre, men større »supersygehuse« vil forringe akutberedskabet. Berlingske Tidende har samtidig afdækket, hvordan akutsystemet i årevis har haft lavstatus i sundhedsvæsnet, hvilket bl.a. resulterer i usammenhængende patientforløb, samt at de yngste og mindst erfarne læger står i front på mange akutafdelinger.

Venter på minister

Danske Regioner og Lægeforeningen har efterlyst omfattende reformer af akutområdet. Regeringen har lovet, at danskerne vil se forbedringer allerede fra 2011, og på finansloven er der afsat i alt 600. mio. kr. til området. Bertel Haarder lover hurtig handling:

»Det er mit mål - forhåbentlig inden for en måned - at komme med et oplæg til fordelingen af de penge.«

»Det vil være særdeles tiltrængt, for alle venter på ministeren,« siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S):

»Vi har længe ventet på, at regeringen udmønter pengene til akutområdet. Over hele landet venter sygehusene på at se, hvilken retning de skal gå i.«