Aktivister brød ind ved kongelig klima-middag

To aktivister fra Greenpeace gennem sikkerheden på Christiansborg Slot, hvor kongefamilien og ledere fra verden er samlet til statsmiddag.

To aktivister fra Greenpeace snød hele det massive sikkerhedsapparat omkring den dronningens gallamiddag Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

To aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace vandrede her til aften direkte gennem politiafspærringer og andre sikkerhedsforanstaltning ved Christiansborg Slotsplads, hvor kongefamilien er værter for en stor gallamiddag med statsoverhoveder og politiske ledere fra verden over.

Det lykkedes de to aktivister at nå helt ind Drabantsalen inde på slottet. Den ene aktivist, en mand, var i smoking. Den anden, en kvinde, i lang kjole. 

De hev gule plakater frem med teksten: "Politikere taler. Ledere handler." Under teksten, som var trykt på engelsk, stod logoet fra Greenpeace.

Først da fandt sikkerhedsfolk ud af, at de to personer ikke var blandt de indbudte. De blev pågrebet og gelejdet ud ad en sidedør. Politiet oplyser, at tre er blevet anholdt. Hvad de tre anholdte aktivister bliver sigtet for, er endnu ikke afgjort er endnu ikke afgjort

Hvordan lykkedes det?

Hvordan aktivisterne har kunnet bryde den omfattende sikkerhed omkring Christiansborg Slot, er uvist. Politiet vil ikke siger noget om sagen, men det vil uden tvivl blive genstand for en undersøgelse i de kommende dage.

Greenpeace bekræfter overfor bt.dk, at det var dem, der stod bag aktionen.

- Signalet er, at det ikke er tid til at drikke afkølet champagne, men tid til at lave en ordentlig klimaaftale, siger Birgitte Lesanner, der er presseansvarlig hos Greenpeace Danmark.

Ifølge organisationen var de to aktivister en spanier og en nordmand. Greenpeace ønsker ikke at oplyse, hvordan aktionen har været planlagt, og hvordan de kom ind.

Røde politiører

Politiet er selvklart ikke stolt over fadæsen.

- Det er uheldigt, at de slap igennem, men det var godt, at de ikke nåede længere, sagde pressetalsmand ved politiet Henrik Møller Jacobsen til Ritzaus Bureau.

Han indrømmer, at politiet tænker, at hvis Greenpeace-aktivister kunne slippe ind, så kan det ikke udelukkes, at eventuelle terrorister også kunne være nået inden for slottets mure.

Topmøderamt middag

Ellers skred middagen frem som ventet - under stærkt præg af, hvad der foregår nogle få kilometre derfra i Bella Centret.

De tilspidsede og vanskelige klimaforhandlinger skabte til det sidste tvivl om, hvorvidt de mere end 120 stats- og regeringsledere og godt 100 ledsagere ville møde op. Eller om de ville forblive i arbejdstøjet og forhandle videre.

Men fra klokken 19.45 begyndte limousinerne i en lind strøm at ankomme. Dermed kunne den kongelige danske familie ånde lettet op og påtage sig værtsskabet for Danmarkshistoriens største gallamiddag.

Dronning Margrethe ankom sammen med prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsse Mary, prins Joachin, prinsesse Marie samt prinsesse Benedikte. Gæsterne havde fået besked på at efterlade overtøjet i bilen, men flere i den kongelige familie smed hverken pelse, dobbeltradede uldfrakker eller halstørklæder. Som værter gælder der vel også flere friheder.

Suppen blev droppet

Forinden var flere medlemmer af den danske regering allerede ankommet. En af de første var finansminister Claus Hjort Frederiksen, der i sine bløde sko nærmest løb op af Kongetrappen, som var pænt udsmykket med julestjerner.

Forud for gallamiddagen blev der fra kongehuset meldt ud, at arrangementet ville blive forkortet. Således blev suppen droppet. Menuen var dog stadig i stand til at trylle mundvand frem hos de fleste:

Brandade med kammuslinger og sauce vert til forret, Ballotine af kalkun, ærtepuré og stegte kartofler med Estregon sauce til hovedret og dadelkage med karamelsauce til dessert. Gæsterne får serveret prins Henriks vin – men der vil også være alkoholfrie drikke til de gæster fra især muslimske lande, som måtte foretrække det. Eneste underholdende indslag var ikke-kristne sange fra Københavns Drengekor.

Afbud gav etikettekoks

Middagen vil i det hele taget blive afviklet under ekstraordinær etikette. Connie Hedegaard, den danske minister og mødeleder, kommer slet ikke. Dertil er problemerne i Bella Centeret for store. Flere delegationsledere har tillige meddelt, at de kan blive nødt til at gå til og fra bordet, hvis deres tilstedeværelse er nødvendig under klimaforhandlingerne. Den svenske statsminister og EU's nuværende formand Fredrik Reinfeldt er endda netop ankommet med en arbejdsmappe under armen.

På forhånd har der været spænding om bordplanen. Ifølge FN-diplomatiets og kongehusets etikette skal de statsledere med højeste anciennitet sidde tættest på værten - i dette tilfælde dronning Margrethe. Men da det i så fald ville være den 85-årige Robert Mugabe, præsident for Zimbabwe, og den længst siddende diktator på det afrikanske kontinent, var der fra Udenrigsministeriets side tænkt kreativt.

Ved behændigt at pakke det ind i en hensynstagen til de små lande, de mest klimatruede lande og sprogbarrierer, lykkedes det dronningen at undgå Mugabe, der i stedet blev placeret ved et af de andre - og ikke helt så fine - runde borde med plads til otte.Dermed undgår Danmark samme pinlige situation som i forbindelse med FN’s sociale topmøde i 1995. Dengang sad dronningen til bords med daværende leder af Cuba, Fidel Castro.