Afrika kræver 350 mia. for klimaaftale

Verdens rige lande skal bøde for virkningerne af menneskeskabte klimaforandringer i Afrika, mener Den Afrikanske Union.

Foto: AFP / Scanpix.

350 mia. kr. om året.

Det bliver den pris, verdens rige lande skal betale for at sikre sig afrikansk opbakning til en global klimaaftale ved FN’s klimatopmøde i København til december.

Det fremgår af dokumenter fra Den Afrikanske Union, AU, som nyhedsbureauet Reuters refererer fra.

AU-landenes miljø- og landbrugsministre er i disse dage samlet i AU-hovedkvarteret i Etiopien for at forberede en fælles holdning til klimatopmødet til december.

Afrika bidrager meget lidt til klimaforandringerne i form af udledning af drivhusgasser, men til gengæld er man hårdt ramt af konsekvenserne i form af tørke og sultkatastrofer.

- Det er på høje tid, at Afrika aggressivt sikrer sig, at klimaforandringerne bliver bekæmpet på effektiv vis, siger Jean Ping, der er formand for AU-Kommissionen – Afrikas svar på EU-Kommissionen.

Verdens rige lande – herunder Danmark og EU - er indstillede på, at det kommer til at koste dyrt at sikre sig opbakning til en klimaaftale.

Det er dog langt fra givet, at man vil indfri de afrikanske krav. Samtidig ventes det, at en del af klimapengene til de afrikanske lande vil blive taget fra aktuelle ulandsmidler.