Advokat Sysette Vinding Kruse er død

Nekrolog. Allerede som 30-årig blev hun dr.jur. på en disputats om erhvervslivets kriminalitet. Hun blev 67 år.

Sysette Vinding Kruse var forsvarer for Flemming Østergaard – Don Ø – i Parken-sagen. Her ses hun ved domsafsigelsen 2015. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokaten, dr.jur. Sysette Vinding Kruse var et respekteret navn i den juridiske verden. Hun spændte vidt – fra professionelt og frygtløst at varetage ret og rimelighed inden for kriminalitet i erhvervslivet til i sit privatliv dybt engageret at have omsorg for ludere og lommetyve – og for dyrevelfærd.

Sådan var Sysette Vinding Kruse, der til fulde levede op til de forventninger, man kunne have for hende med et slægtsnavn, som i næsten et århundrede har været en fanfare i den juridiske verden. Både hendes far og farfar var dr.jur. og professorer.

Hun lagde selv hårdt ud. Allerede som 30-årig præsterede hun en opsigtsvækkende disputats om erhvervslivets kriminalitet og kort efter kom en afhandling om revisorers strafansvar.
Så det var ikke helt unaturligt, at hun supplerede sit virke som advokat og underviser på universitetet med en periode i Sø- og Handelsretten, inden hun forankrede sig i advokatbranchen.

Specialet var at forsvare klienter, der havde været i Bagmandspolitiets søgelys. Klaus Riskær Pedersen var en af mange.

Undervejs sparede Sysette Vinding Kruse ikke på systemkritikken og krævede tidsfrister indført for varigheden af efterforskningen: Politiet brugte næsten fire år på Riskær-sagen, og sagsbehandlingen ved domstolene var – syntes hun – alt for langvarig og ofte præget af ældre, sure dommere.

Samfundets svageste

Den anden side af Sysette Vinding Kruse var hendes omsorg for samfundets svageste, de narkoafhængige. Da en læges praksis med gratis metadon blev lukket, etablerede hun i 1980 sammen med ligesindede i hjælpsom protest og på privat basis et ambulatorie i Classensgade.

Og der var også tid til at støtte dyrevelfærden. Hun var formand for Fonden til Sygdomsbekæmpelse uden Dyreforsøg 1989-2005.
Vinding Kruse var tillige medlem af Advokatrådet og formand for Advokatrådets strafferetsudvalg 2011-2017. Samt Flygtningenævnet 1991-1999.

Hun virkede i advokatkontorer hos Nebelong og hos Homann, inden hun 2017 kom til Njord Law Firm.

brj