Advokat: Min klient aner ikke, hvad politiet skulle i Espe

Advokaten til den unge mand, der fredag uforvarende kom til at forårsage, at dele af landet stort set blev lukket af politiet, siger, at hans klient ikke ved, hvad politiet skulle i landsbyen Espe på Midtfyn.

Politiet er til stede i den fynske by Espe lørdag den 29. september 2018. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den unge mand, der fredag stak af fra politiet på Sjælland i en sort Volvo V90, er ifølge sin advokat ikke klar over, hvorfor politiet fredag aften og lørdag formiddag var massivt til stede i landsbyen Espe på Midtfyn.

»Jeg har selvfølgelig spurgt min klient, men han aner ikke, hvad politiet skulle i Espe,« forklarer mandens advokat, Asser Gregersen.

Københavns Politi afviser søndag at forklare sig nærmere. Derfor er det uklart, hvorfor politiet mødte op med maskinpistoler, droner og helikoptere i Espe fredag aften, alt imens byens børn var til sodavandsdiskotek i forsamlingshuset. Politiet fortsatte undersøgelserne i byen lørdag formiddag.

Lørdag eftermiddag forklarede chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov, at politiet og PET mente, at de unge mænd i Volvoen ville nogle specifikke enkeltpersoner til livs, men at det viste sig, at de intet havde med den sag at gøre.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov forklarede endvidere, at aktionen i Espe ikke havde noget med PETs operation af gøre, men relaterede sig til sagen med Volvoen. Men Asser Gregersens klient afviser altså at have kendskab til, hvad politiet skulle i Espe.

Småkriminel og dømt for vold

Klienten har fortalt sin advokat, at han sammen med nogle venner sad i bilen et sted på Sjælland og røg hash. Da politibetjente på et tidspunkt nærmede sig bilen, stak de af. Selv om dette resulterede i en biljagt, forbandt han den ikke umiddelbart til nedlukningen af trafikken på Sjælland. Det var først, da han lagde to og to sammen, at han skilte sig af med bilen ved Holbæk og kontaktede sin advokat, Asser Gregersen.

»Min klient ringede til mig, fordi han havde læst på Bt.dk, at politiet søgte efter bilen med netop den nummerplade. Han vidste jo godt, at han havde været involveret i en lille politijagt, men havde ikke sat dette i sammenhæng med, at hele Sjælland blev lukket ned. Han ringede så til mig, fortalte hvor bilen var og bad mig om at få det til at forsvinde ved at tage kontakt til politiet. Så ringede jeg til politiet og forklarede, hvor bilen var, og at der ikke var tale om kidnapning,« fortæller Asser Gregersen.

Advokaten kom i kontakt med politiet fredag klokken 17.00. Herefter afhentede politiet bilen. Den unge mand er af anden etnisk baggrund og befinder sig ifølge sin advokat i »den yderste periferi af det småkriminelle miljø«.

»Han er i en gråzone, men ikke noget voldsomt overhovedet. Han er dømt for almindelig vold. Det er svært at vide, hvad PET har af oplysninger, men i forhold til min klient er der ikke umiddelbart noget, der kan retfærdiggøre at lukke Sjælland ned.«

Klokken 19.00 fredag holdt Københavns Politi den første pressebriefing, hvor chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fastholdt, at der var mistanke om alvorlig kriminalitet.

»Vi har fat i et køretøj, som vi mener er det rigtige. Der er som sagt tale om mistanke om involvering i alvorlig kriminalitet,« sagde chefpolitiinspektøren.

Dette undrede advokat Asser Gregersen.

»Da politiet holder pressemøde, må de vide, at der ikke er så meget i det – det har de i hvert fald fået oplyst. Der kunne politiet måske godt have rullet flere oplysninger ud til folket, for det har jo skabt kaos på de sjællandske veje,« siger Asser Gregersen.

Fredag aften blev hans klient kortvarigt afhørt af politiet over telefonen.