Advokat: Danmark viser ingen interesse i at hente efterlyste danske jihadister hjem

Mindst to danske statsborgere, som politiet har sigtet for terror og efterlyst internationalt, er på fri fod og har for længst meldt sig klar til at overgive sig til danske myndigheder.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage repræsenterer to mænd fra Danmark, som befinder sig i henholdsvis Tyrkiet og Syrien. Fælles for dem er, at de erkender at have været hos Islamisk Stat, og at de er parat til at overgive sig til danske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det haster tilsyneladende ikke med at få den internationalt efterlyste formodede terrorist Jacob El-Ali hjem til retsforfølgelse i en dansk retssal.

Jacob El-Ali er dansk statsborger og tidligere Islamisk Stat-jihadist. Han er i dag på fri fod i Syrien og klar til at melde sig selv til danske myndighederne. Jacob El-Ali har sågar tilbudt at overgive sig til betjente fra Danmark ved grænsen til Tyrkiet.

Det fortæller hans advokat, Mette Grith Stage.

»De danske myndigheder har ingen interesse vist i at anholde ham,« konstaterer hun:

»Der er ingen reaktion. Jeg har skrevet til ambassaden om muligheden for at få lavet et midlertidigt pas. Ambassaden har svaret, at den vil gå videre til Udenrigsministeriet. Det var tilbage i oktober, jeg skrev til dem,« siger Mette Grith Stage.

Advokaten tilføjer, at hun senest fredag denne uge har fået besked om, at et svar angiveligt er på vej.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)

»Det gælder generelt, at sager om fremmedkrigere er komplekse.«


I dag er terrororganisationen Islamisk Stat, der tidligere kontrollerede et større område i Syrien og Irak, slået tilbage, og det står klart, at flere danske statsborgere, som formodes at have tilsluttet sig IS, enten er i kurdisk eller tyrkisk varetægt, mens andre igen er på fri fod i Syrien og Tyrkiet.

Trump: Hent jeres jihadister hjem

USAs præsident, Donald Trump, opfordrede i februar de europæiske lande til at gøre en indsats for at hente statsborgere udrejst til konfliktzonerne hjem.

Det fik udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at meddele, at Danmark undersøger mulighederne for at retsforfølge de udrejste danskere lokalt. Men ministeren har siden erkendt, at den mulighed ikke er realistisk i den nærmeste fremtid.

I mellemtiden har dansk politi udstedt internationale arrestordrer og sigtet flere for terrorisme for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Det gælder også den tidligere IS-jihadist Jacob El-Ali, og derfor undrer det advokat Mette Grith Stage, at danske myndigheder tilsyneladende alligevel ikke har et ønske om at anholde ham.

»Her har vi en, hvor en ret har vurderet, at der er en begrundet mistanke om, at han er skyldig i terror. Manden gør alt, hvad han kan for at blive anholdt. Man kunne endda lave en aftale om, at dansk politi rejser ned og står klar ved grænsen i Tyrkiet, og så kan han møde dem der. Men de danske myndigheder har ingen interesse vist i at anholde ham,« siger Mette Grith Stage.

En anden af advokatens klienter, SK, som befinder sig i Tyrkiet, har siden juni sidste år ligeledes forsøgt at overgive sig til danske myndigheder. Heller ikke her har danske myndigheder vist interesse for at anholde ham, selv om han i 2016 blev sigtet for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat til at begå terror.

»Det er mærkeligt, at danske myndigheder foretrækker, at de er på fri fod og i princippet kan fortsætte deres eventuelt kriminelle adfærd, når nu man har givet udtryk for, at man er interesseret i, at de kommer bag lås og slå. I mine øjne må det alt andet lige være bedre, at de her mennesker er i myndighedernes varetægt, så man har hånd i hanke med dem,« siger Mette Grith Stage.

Skød til måls efter islamkritikere

Mindst to andre danske statsborgere er derudover i tyrkisk varetægt og afventer udlevering til Danmark. Den 28-årige Ahmed El-Haj, der siden december 2017 har været tilbageholdt i Tyrkiet og er efterlyst i Danmark for sammen med tre andre jihadister at skyde til måls efter billeder af flere kendte islamkritikere og ytringsfrihedsforkæmpere. En 20-årig dansk kvinde, der i 2016 kom til Syrien og sluttede sig til IS. Hun blev i august 2017 varetægtsfængslet in absentia, sigtet for at yde støtte til terrorgruppen Islamisk Stat. I marts blev hun anholdt i Tyrkiet.

I februar slog justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fast i en skriftlig kommentar til Berlingske, at Danmark ikke kan nægte at hjemtage danske jihadister.

»Det gælder, uanset hvor uønskede de er – og dermed også fremmedkrigere,« lød det fra justitsministeren.

Ministeren understregede i samme ombæring, at »vi ikke kan acceptere, hvis fremmedkrigerne slipper for at blive straffet for deres forbrydelser – eller får mulighed for at rejse rundt på fri fod i andre lande for alligevel til sidst at ende i Danmark eller et andet EU-land«.

Berlingske har spurgt justitsministeren, hvorfor myndighederne ikke har pågrebet internationalt efterlyste danskere, der er sigtet for terror, som Jacob El-Ali og SK, der har tilbudt at overgive sig frivilligt.

Søren Pape Poulsen (K) har ikke ønsket at stille op til et interview, men afviser i et skriftligt svar at kommentere enkeltsager.

»Det gælder generelt, at sager om fremmedkrigere er komplekse, og det beror på en konkret vurdering, hvad der er det rigtigste at gøre i hvert enkelt sag (...) ud fra bl.a. sikkerhedsmæssige hensyn og vores retlige forpligtelser«.