A-kasse fyrer vicedirektør, som afslørede muligt misbrug: »Det ligner en hævnakt«

Akademikernes A-kasse har meddelt, at en enig bestyrelse har besluttet at afskedige vicedirektør Lars Kreutzmann, der gjorde opmærksom på muligt misbrug af a-kassens penge. Det ligner en hævnakt, siger talsmand for dansk whistleblowerorganisation.

Akademikernes A-kasse Ved Vesterport i København. A-kassens bestyrelse har meddelt,at man fyrer vicedirektøren, som gjorde opmærksom på muligt misbrug af a-kassens midler. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Akademikernes A-kasse har meddelt, at man afskediger vicedirektør Lars Kreutzmann, der afslørede muligt misbrug af a-kassens midler. Den dramatiske besked kom fredag eftermiddag, hvor man på a-kassens hjemmeside kunne læse, at »en enig bestyrelse i Akademikernes A-kasse (AKA) har opsagt samarbejdet« med Lars Kreutzmann.

Whistleblowerorganisationen »Veron« siger til Berlingske på vegne af Lars Kreutzmann, at den fyrede vicedirektør i øjeblikket er i færd med at nærlæse fyringen og er »ved at finde ud af, hvad der er op og ned« og derfor vil vente med at give sin version af sagen. Samtidig siger en talsmand fra Veron, at a-kassens opsigelse af Kreutzmann »på ingen måde« er foregået i mindelighed, og at »det ligner en hævnakt«.

»At lige præcis Akademikernes A-kasses bestyrelse vælger at afskedige en medarbejder, der internt gør opmærksom på ulovligheder, er meget problematisk. Især for a-kassens egne medlemmer, som fremadrettet må sætte spørgsmålstegn ved a-kassens evne og vilje til at hjælpe medlemmer, som havner i samme situation som Lars Kreutzmann,« siger Anders Kærgaard, næstformand i Veron.

I september blev Akademikernes A-kasses direktør, Michael Valentin, afskediget, fordi han var mistænkt for at have misbrugt a-kassens penge, blandt andet til arrangementer på sin privatadresse. A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af luksuriøse vin-studieture.

»Ligner en hævnaktion«

I meddelelsen om afskedigelsen på a-kassens hjemmeside står der, at a-kassen »gerne vil takke Lars Kreutzmann« for, at han i væsentlig grad »har bidraget til opklaringen af flere af de mange kritisable forhold under Michael Valentins ledelse«:

»Vi vil gerne takke Lars Kreutzmann for dette arbejde. Men vi har desværre måttet konstatere, at det af forskellige årsager ikke har været muligt at samle den resterende ledelse i et fælles fortsættende konstruktivt samarbejde.«

A-kassens bestyrelse understreger, at Lars Kreutzmann ikke har været en del af »de uregelmæssigheder, der førte til Michael Valentins afskedigelse

Anders Kærgaard oplyser, at whistleblowerorganisationen er i tæt kontakt med Lars Kreutzmann:

»Vi følger sagen tæt i Veron. Det ligner en hævnaktion rettet imod den ene medarbejder, der siger fra over for en organisation, hvor både bestyrelse og direktion er kørt af sporet.«

Topledelse fyret

Berlingske har afdækket, at det mulige misbrug ikke bare gælder vin. Berlingske har gennemgået en række interne papirer, som tegner et billede af, at en række af Michael Valentins private venner har fået glæde af a-kassens midler. A-kassen har købt services af medlemmer af Valentins private omgangskreds, når det gælder eksempelvis byggerådgivning, kunstværker og vægudsmykning i a-kassens hovedkvarter på Vestre Farimagsgade i København.

Op til jul kunne Berlingske fortælle, at både bestyrelsesformand Allan Luplau, den konstituerede administrerende direktør samt sekretariatschefen har haft nøje kendskab til flere af Michael Valentins omstridte beslutninger og handlinger.

De tre personer har ifølge Berlingskes afdækning af sagen i flere tilfælde enten selv godkendt eller udført Michael Valentins ordrer, rejser eller sponsorater. Sagen har kostet de tre topfigurer i Akademikernes A-kasse jobbet. Det blev meddelt i en pressemeddelelse, som blev udsendt efter at medarbejdere i a-kassen mandag eftermiddag havde været samlet til krisemøde.

Berlingske henvendte sig fredag til Akademikernes A-kasse for at få en kommentar til kritikken af fyringen. A-kassens talsperson oplyser via sms, at man ikke har yderligere kommentarer.