300 flere politifolk i uniform

Bare to år efter at regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Enhedslisten blev enige om den store politireform, må man nu hoste op med hele 850 millioner kroner for at redde stumperne.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en gigantisk økonomisk indsprøjtning forsøger regeringen og partierne bag politireformen nu at redde stumperne af den kuldsejlede reform.

Reformen har været udsat for en voldsom kritik, ikke mindst efter de mange afsløringer af politisvigt i Berlingskes store serie "Forbrydelsen".

Ikke mindre end 843,3 millioner danske kroner ekstra vil politikerne bruge her to år efter at de glædesstrålende kunne fortælle, at den store politireform var sat i søen.

Pengene primært bruges til at øge antallet af betjente med 150 til næste år og 150 igen i 2010. Samtidig skal der ansættes 250 HKere, som kan frigøre politifolk til at komme ud på gaderne.

Formanden for politiforbundet, Peter Ibsen, er yderst tilfreds med de mange ekstra resurser til Politiet. Især løftet om ekstra betjente glæder ham:

- Når man tilfører politiet næsten 850 millioner kroner, så er det jo lidt svært at være utilfreds, siger politiformanden.

Politiledelsen bliver overvåget
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) siger, at der ikke er tale om mistillid til den politiledelse, der ikke har leveret det borgernære politi, som politikerne blev lovet. Men det er alligevel så som så med tilliden.

Partierne bag reformen vil mødes hver anden måned for at følge implementeringen tæt, og ledelsen skal nu undersøges og følges af eksterne konsulenter for at sikre, at varen bliver leveret denne gang.

Hidtil er det stik modsatte sket, og som Berlingske Tidende har afdækket de seneste mange måneder, har konsekvenserne været en ringere politidækning og masser af tilfælde, hvor politiet ikke er rykket ud.

Ekstern kontrol
»Et af fokusområderne drejer sig om en modernisering af ledelsen i politiet for at få bedre ledelsesredskaber. Det er ikke et spørgsmål om at hænge nogen ud eller gå efter nogen bestemte. Det er et spørgsmål om at modernisere hele ledelsen til fordel for dansk politi,« sagde Brian Mikkelsen.

- Han bliver supplereret af Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der samlet set er glad for aftalen men samtidig understreger, at man vil sidde og kigge nøje på de rapporter, som eksterne folk nu skal til at lave:

- Vi har hele tiden været fokuseret på, hvad der skal ske fremadrettet. Og nu kommer der nogle eksterne folk, som skal kigge på politiet, og så må vi se på deres anbefalinger. Og det vil komme drypvis i 2009, hvor vil få rapporter, der kan fortælle os, hvordan arbejdet bliver gjort bedre.

300 ekstra i uniform
Pengene skal blandt andet bruges til at optage 150 ekstra politielever på Politiskolen allerede til februar, og igen i 2010 skal der 150 ekstra i uniform. Efter ni måneder på Politiskolen er de nye betjente klar til at patruljere i gaderne, og herefter skal et tilsvarende antal betjente overgå til bekæmpelse af bandekriminalitet,

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber, at aftalen får alle partierne i forligskredsen til nu at holde sig i ro og give reformen tid til at virke. Samtidig understreger han, at politiets fremtid ikke er sikret alene via penge.

- Vi ruster op på det ledelsesmæssige, fordi dette handler ikke kun om, hvor mange penge man bruger, men også om hvordan de bliver brugt. Så det er flere ressourcer til politiet, men det er også en skærpet indsats til at få det ledelsesmæssige til at fungere. Nu har vi en klar forventning om, at politiets ledelse så også tager ansvar for at bruge ressourcerne på en måde, så borgerne kan føle sig trygge ved det danske politi, siger Lars Løkke Rasmussen.