26-årige Cecilie blev registreret som vaccineret – uden at være det

Mindst 27 danskere er fejlagtigt blevet registreret som vaccinerede uden at være det – og har dermed haft gyldige coronapas på falsk grundlag. I mindst ét af tilfældene fik borgeren samtidig covid-19 og havde dermed fri adgang til blandt andet cafeer, mens vedkommende var syg. Regioner forsikrer, at man gør alt for at opdage fejl.

De forkerte oplysninger om Cecilies vacciner fremgik blandt andet af den ny coronapas-app. Dette billede er dog ikke af Cecilies app. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i maj ventede der 26-årige Cecilie fra København to overraskelser. Den første var ubehagelig. Den anden gav absolut ingen mening.

Den ubehagelige først: Cecilie var som tusindvis af andre danskere blevet smittet med covid-19 og skulle nu isolere sig hjemme.

Det var hér hun fik den anden overraskelse: Da hun tjekkede sit coronapas i appen MinSundhed fremgik det, at hun var vaccineret mod corona. Endda to gange, på konkrete datoer i vinter og med vaccinen fra producenten Pfizer/BioNTech.

Oplysningerne om Cecilies vacciner var ikke bare konkrete og detaljerede. De var også helt og aldeles forkerte. For Cecilie var aldrig blevet vaccineret. Hun er ikke såkaldt frontpersonale, har ingen kroniske sygdomme og står med en alder på 26 bagest i vaccinekøen.

»Det var en besynderlig fejl, der ikke gav mening. For jeg var på ingen måde i målgruppen til at blive vaccineret dengang,« fortæller Cecilie.

»Jeg kunne med passet i hånden have sat mig ned og spist frokost på den nærmeste café, selvom jeg havde covid-19. Og derved kunne jeg have startet en større smittekæde. Det gjorde jeg naturligvis ikke, men det var en utryg følelse, for coronapasset skulle jo være vores alle sammens sikkerhed under genåbningen,« siger Cecilie.

Berlingske har valgt at imødekomme hendes ønske om ikke at bringe hendes efternavn, men hendes fulde navn er redaktionen bekendt. Berlingske har set screendumps af hendes apps, der bekræfter hendes udsagn.

Senere fremgik de forkerte oplysninger også af appen Coronapas, der fremover skal være det formelle blåstempel for borgere, der enten har været syge, er testet negative eller vaccineret.

Formentlig blot en tastefejl

Cecilie fortæller, at hun flere gange i maj forsøgte at få kontakt til relevante myndigheder, blandt andet smitteopsporingen, der kunne forklare hende fejlen og få den rettet, men forgæves.

Til sidst kontaktede hun Berlingske, og efter flere ugers korrespondance med først Sundhedsministeriet og siden Region Hovedstaden, kan vi nu kaste en smule lys over mysteriet:

Fejlen i Cecilies vaccinationsoplysninger skyldes ifølge Region Hovedstaden med stor sandsynlighed en banal, manuel tastefejl, begået af en praktiserende læge.

I et svar fra regionen til Berlingske fremgår det, at fejlen formentlig »er opstået i et praktiserende lægehus«, der har stået for at registrere vaccinerne.

»Det kan formodes, at der ganske enkelt er tastet et forkert cpr-nummer, da vaccinationen skulle registreres,« fremgår det af svaret, hvor det dog understreges, at den præcise årsag til fejlen ikke er klarlagt.

Også fejl i andre regioner

Men Cecilies fejl er ikke enestående.

I alt er der i regionerne registreret 27 sager, hvor borgere har fået registreret en vaccine, de ikke har modtaget. Det oplyser regionerne til Berlingske. Heraf er de 25 i Region Hovedstaden, mens man i Region Sjælland og Midtjylland har registreret et enkelt eksempel hvert sted. De øvrige regioner har ikke registreret tilfælde.

»Igennem hele vaccinationsprogrammet er vi opmærksom på ét tilfælde, hvor en borger selv kunne konstatere på sundhed.dk, at han stod som vaccineret, selvom han ikke var det,« oplyser Region Sjælland til Berlingske.

»Dette er blevet indberettet som en utilsigtet hændelse og undersøgt. Der er formentlig tale om, at de allerede på det tidspunkt gældende arbejdsgange og faste procedurer ikke er blevet overholdt,« oplyser regionen og tilføjer, instrukserne er blevet yderligere indskærpet for de ansatte på grund af episoden.

Region Midtjylland oplyser i en e-mail, at »der er konstateret et enkelt tilfælde, hvor en otteårig ved en fejl er blevet registreret som værende vaccineret. Regionen har ikke kendskab til andre sager for nuværende«.

I Region Hovedstaden har man ikke noget bud på, hvorfor regionen har registreret betydeligt flere sager end de øvrige regioner. I regionen ses fejlene primært i de vaccinationsforløb, hvor oplysninger som cpr-nummer er blevet indtastet manuelt – i modsætning til de vaccinationer, hvor borgeren registreres digitalt ved at få scannet sit sundhedskort.

Udover banale tastefejl har der i Region Hovedstaden været eksempler fra plejehjem, hvor beboere fejlagtigt er blevet registreret som vaccinerede.

De pågældende har eksempelvis figureret på listen til vaccination på et plejehjem, men kunne på grund af sygdom alligevel ikke blive vaccineret, da sundhedspersonalet aflagde plejehjemmet besøg. Da personalet efterfølgende indtastede oplysningerne i regionens it-system, var de pågældende borgere ikke slettet fra listen og blev derfor alligevel registreret som vaccinerede.

Ekspert: Svært at undgå

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, kalder fejlene »uheldige«.

»Skruppelløse personer kunne jo godt misbruge den slags til eksempelvis at skaffe sig adgang forskellige steder på falsk grundlag. Ligesom man hører historier om folk, der har forfalsket coronatests. Den slags er svært at gardere sig imod,« siger han.

»Men vi har i Danmark vaccineret langt over to millioner mennesker, og det kan ikke undgås, at der vil ske fejl i de tilfælde, hvor oplysningerne skal indtastes manuelt. Man kan tjekke på alle leder og kanter, men uanset hvor mange ressourcer man bruger, vil der slippe fejl igennem. Selv i forbindelse med blodtransfusioner, hvor sikkerheden er ekstremt høj, sker der indimellem fejl. Det skal jo bare være et enkelt ciffer, der tastes forkert,« siger han og peger på, at langt de fleste registreringer af vaccinationer foregår digitalt, hvilket minimerer risikoen for fejl.

Region Hovedstaden oplyser, at man løbende modtager rapporter om fejl i forbindelse med vaccinationerne såsom registreringer på forkerte datoer og registrering af forkerte vacciner. Derfor har regionen etableret en særlig funktion – en decideret fejlrettelseskoordinator – der skal sikre, at fejl opdages og rettes.

For 26-årige Cecilies vedkommende er sagen nu lukket: De forkerte oplysninger om hendes falske vacciner er nu omsider – efter en måned og en længere korrespondance mellem regionen og Berlingske – uden nærmere forklaring slettet fra hendes coronapas.

»Men man tør jo slet ikke tænke på, hvad sådan et pas kunne være blevet misbrugt til, hvis det var endt i de forkerte hænder,« siger hun.