11.000 studerende har oplevet sexisme eller uønsket seksuel opmærksomhed, viser rapport fra ministerium

En sexismeundersøgelse fra Udannelses- og Forskningsministeriet har været undervejs siden efteråret 2020. Nu er den her, og den tegner et billede af et mærkbart problem på de videregående uddannelser.

Tusindvis af studerende på de videregående uddannelser har været udsat for sexisme – enten fysisk eller verbalt – og flere svarer i en undersøgelse, at det sker jævnligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor andel af studerende på de videregående uddannelser svarende til 11.000 personer har oplevet kys, berøringer, uønsket seksuel opmærksomhed eller forskelsbehandling.

Det fremgår af en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Da den såkaldte anden #metoo-bølge rullede med fuld kraft over Danmark i efteråret 2020, besluttede ministeriet at afdække omfanget af sexisme på de videregående uddannelser.

Til DR siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):

»Det tal er alt for højt, og det viser mig, at vi på vores videregående uddannelser har sexisme, og at problemet er alt for stort.«

I rapporten fremgår det, at uønskede og grænseoverskridende kommentarer er langt mere udbredt end fysiske overgreb. 9,3 procent har oplevet at blive udsat for verbal sexisme, såsom at deres køn eller udseende er blevet kommenteret på en måde, de fandt ubehageligt eller stødende. Det svarer til 8.803 studerende.

Af den gruppe svarer 2,3 procent, at de har oplevet det »regelmæssigt«.

3.080 studerende svarende til 3,3 procent har i løbet af det seneste år oplevet at blive at blive udsat for fysisk sexisme såsom at blive rørt ved, omfavnet eller kysset på en måde, de fandt ubehagelig. 0,7 procent af dem svarer, at de har haft oplevelserne regelmæssigt.

Derudover har hver tiende studerende oplevet forskelsbehandling i forbindelse med deres uddannelse. Heraf svarer tre procent, at de oplever det regelmæssigt, hvilket vil sige enten dagligt, ugentligt eller månedligt.

I stort set alle tilfælde oplever kvindelige studerende det hyppigere end deres mandlige medstuderende. Ti procent af kvinderne oplever verbal sexisme, mens det samme gælder for syv procent af mændene. 11 procent af kvinderne oplever forskelsbehandling, mens ni procent af mændene svarer det samme.

De fleste studerende svarer imidlertid, at det er deres medstuderende, der står for størstedelen af sexismen.

65 procent af de kvindelige studerende, der har oplevet verbal sexisme, har oplevet det fra deres medstuderende, mens 18 procent har oplevet det fra deres undervisere.

De kvindelige studerende, som oplever forskelsbehandling, angiver oftere, at den er fra deres undervisere, hvilket gør sig gældende i 34 procent af tilfældene, mens de mandlige studerende oplever det i 26 procent af tilfældene.