11 drab og en affære med fængselspsykologen: Berygtet mafiaboss er død

Den amerikanske mafiaboss James »Whitey« Bulger er i en alder af 89 år blevet dræbt i et højsikret fængsel. Den berygtede gangsters liv har dannet forlæg for flere Hollywood-film, og han var i flere år eftersøgt af FBI.

Et udateret FBI-foto af James »Whitey« Bulger. Fold sammen
Læs mere
Foto: FBI HANDOUT

I 2015 sendte en gruppe studerende en forespørgsel til den indsatte James »Whitey« Bulger. De skulle lave et historieprojekt om den famøse amerikanske mafiaboss og ville stille ham nogle spørgsmål. I brevet, de fik tilbage, havde han skrevet en sætning, der virkede til at udtrykke en form for fortrydelse.

»Mit liv har været spildt og er blevet brugt tåbeligt,« lød det.

Nu er James »Whitey« Bulger død i en alder af 89 år. Ifølge flere amerikanske kilder er han blevet tævet af en eller flere indsatte og efterfølgende slået ihjel i et højsikret fængsel i West Virginia, som han for nyligt blev overflyttet til fra Florida. Her afsonede han en fængselsstraf på to gange livstid plus fem år.

Den berygtede gangster havde blandt andet 11 drab på samvittigheden. Ifølge avisen Boston Globe blev Bulger i 2014 overflyttet til netop fængslet i Florida, fordi han i sit tidligere fængsel havde haft en affære med den kvindelige psykolog, der havde ham i behandling.

Mafiaboss James "Whitey" Bulger på forbryderfotos givet til Reuters d. 1. august 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Da mafiabossen tilbage i 2013 fik sin dom, var det efter en to måneder lang retssag, hvor flere af Bulgers tidligere mafia-kumpaner løftede sløret for, hvad han havde begået af uhyrligheder. De indbefattede blandt andet kvælning af kvinder, nedskydning af folk, hvidvaskning og trusler for at få større kontantbeløb.

Hans dramatiske og bloddryppende liv har dannet ramme om flere film og bøger. Johnny Depp spillede mafiabossen i 2015-filmen »The Mass«, og Jack Nicholsons karakter i filmen »The Departed« var også baseret på ham.

Flugtkonge

I 16 år indtog James »Whitey« Bulger en plads på FBIs Most Wanted-liste, der tæller de ti mest eftersøgte forbrydere i USA. Han kom af listen, da han i 2011 blev fanget på sit gemmested i Santa Monica, Californien.

Her kendte naboerne ham og hans kæreste gennem mange år, tandlægen Catherine Greig, som det venlige, ældre par Charlie og Carol Gasko, der tullede rundt i kvarteret og stranden på lange gåture og levede et roligt liv inde i lejlighed nr. 303 i »Princess Eugenia«-lejlighedskomplekset i den solrige del af USA.

En af deres naboer, den islandske tidligere skønhedsdronning Anna Björnsdóttir, var hjemme på ferie i Island og så tilfældigvis en nyhedsudsendelse om Bulger. Den selvsamme ældre mand, der boede lige ved siden af hende i Californien. Hun modtog den to millioner dollar store belønning, efter at hun havde givet besked til FBI.

James "Whitey" Bulger holder John Martoranos yngste søn, John Jr., under en barnedåb på dette udaterede foto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Navnet var The Shamrocks. Banden huserede i den South Boston-bydel, hvor Bulger voksede op som et ud af seks børn i en irsk-amerikansk familie. Hans kriminelle karriere begyndte i The Shamrocks med biltyverier og eskalerede hurtigt til at omfatte bankrøverier. Senere voksede den kriminelle aktivitet, og Bulger blev lederen af »White Hill«-banden, der drev et vidt forgrenet net af lånehajer, gamblere, narkosælgere og mordere.

Han afsonede en dom i det kendte Alcatraz-fængsel, som han tilsyneladende elskede så meget, at han poserede som turist der, mens han selv var på flugt fra FBI. Mange af de ting, der stod på hans kriminelle generalieblad, blev muliggjort af, at en FBI-agent tolererede alle uhyrlighederne, imens Bulger selv videregav informationer om sine mafia-bekendte.

Disse FBI-filer fra 1980erne viser James »Whitey« Bulger. Fold sammen
Læs mere

Det var også en FBI-agent, der angav ham til myndighederne i 1995. Og så begyndte Bulgers mange år på flugt, hvor han levede af de millioner af dollar, han havde gemt på diverse bankkonti og i bankbokse.

Hele livet igennem blev mafiabossen kaldt »whitey« på grund af sit lyse hår. Et kælenavn, han angiveligt aldrig holdt af. Han ville hellere kaldes for Jimmy.