10 Berlingske-historier om vold i danske folkeskoler

Berlingske har beskrevet vold i flere folkeskoler både rettet mod lærerne og andre elever. Her kan du læse 10 af dem. Det er tilsyneladende noget, der finder sted lige fra Nørrebro til Hellerup.

(Arkiv) Mens vold fra eleverne rettet mod lærerne registreres i stor stil, bliver vold fra elev til elev først registreret, hvis det er alvorligt nok til at politianmelde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Berlingske har gennem det seneste stykke tid beskrevet, hvordan vold, trusler og utryghed er et vilkår, som man må affinde sig med på adskillige folkeskoler i hovedstadsområdet.

Her får du læse – eller genlæse – 10 af dem:

  1. Chefpsykolog efter flere sager om elevvold: Skoler bør indføre voldspolitik – ligesom med mobning – Kuno Sørensen, chefpsykolog hos Red Barnet, mener, at de danske folkeskoler bør være forpligtet til at udforme en politik for håndtering af vold mellem eleverne. Han påpeger, at vold mod lærerne tages mere alvorligt, end når det rammer børnene.

  2. Tilsyn afslørede daglig vold og verbale trusler på tre skoler i hovedstadsområdet – Kom Berlingske frem til gennem en aktindsigt, der viser, at skoleledere på flere folkeskoler, der har været plaget af vold og trusler, beretter om flere udadreagerende børn med større vanskeligheder end tidligere. Hverken voldsepisoder eller magtanvendelser mod eleverne registreres tilstrækkeligt.

  3. Københavns Kommune har ikke overblik over vold i skolegårdene – Københavns Kommune registrerer ikke antallet af voldelige episoder på kommunens folkeskoler, ligesom det i dag ikke er muligt at sætte skoler under skærpet tilsyn på baggrund af vold og trusler. Vold mellem børnene bliver kun registreret, hvis det er groft nok til at der bliver indgivet en politianmeldelse. Børneorganisationer opfordrer kommunen til systematisk registrering.

  4. Forsker om vold i skolen: »Der ligger også et ansvar hos de andre elever« – Når børn er voldelige i skolen, hænger det ofte sammen med, at de føler sig ignoreret og usynliggjort af andre børn. Man skal derfor fokusere på fællesskabet i klasselokalet snarere end på den udadreagerende elev, hvis man vil problemerne til livs, siger inklusionsforsker, Christina Holm Poulsen, der er lektor ved University College Syd.

  5. På disse Nørrebro- og Nordvestskoler blev der anmeldt voldelige overfald i 2018 – På fem ud af 26 skoler på Nørrebro og Nordvest i København blev der i 2018 politianmeldt et voldeligt overfald mod en elev. Men politiet har måttet opgive at efterforske sagerne, fordi de mistænkte var mindreårige.

  6. Sådan reagerer du som forælder, hvis dit barn bliver slået i skolen – Berlingske har talt med flere forældre om skolevold. Mange af dem er i tvivl om, hvordan man håndterer voldsomme episoder i skolegården. Her er fagfolkenes anbefalinger til, hvordan du skal selv skal forholde dig.

  7. Forældre til børn på populær skole i Hellerup beretter om spark, slag og kvælertag – Forældre fortæller om vold i de mindste klasser på Tranegårdskolen i Hellerup - og om en skoleledelse, der ikke handler tilstrækkeligt. Forældrene peger på inklusion som en årsag. Skolelederen forsikrer om, at der ikke er vold på skolen, og at der bliver slået hårdt ned på uacceptabel adfærd.

  8. Skolebestyrelsesformand kritiserer forældre efter kritik af Tranegårdskolen – Der er ikke vold på Tranegårdskolen i Hellerup, som en gruppe forældre hævder, ligesom det er forkert, at man har et problem med inklusion, siger formanden for skolebestyrelsen. Skolen er »velfungerende« og har »Danmarks mest kompetente skoleledelse«.

  9. Ikke kun på Blågård Skole: Lærere udsættes oftere for vold end tidligere – En undersøgelse fra fagbladet Folkeskolen viser, at 38 procent af lærerne i de danske folkeskoler, der har klasser med fire eller flere inkluderede børn, har været udsat for vold inden for det seneste år. For klasser uden inkluderede børn ligger tallet på 17 procent.

  10. Nørrebro-skole i massive problemer: »Jeg fucking 'stabber' dig, din idiot« – Vold og trusler rettet mod både lærere og elever forekommer ofte på Blågård Skole. Oven i den situation har skolen oparbejdet et underskud på 2,8 mio. kroner, der skal hentes hjem gennem forflyttelser af lærere til andre skoler.