Premierministeren lovede åbne grænser. Han ved, at han ikke kan holde løftet. Spørgsmålet er, om han er ligeglad

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har travlt med at love, at der ikke kommer en grænse og grænsekontroller mellem Nordirland og resten af Storbritannien. Men hans embedsmænd siger åbent, at grænsekontrol bliver en daglig foreteelse. Det vækker voldsom vrede i Nordirland, der anklager premierministeren for løftebrud og for at ødelægge den nordirske økonomi.

En lastbil passerer den tidligere grænse mellem Irland og Nordirland. Efter årtier med grænseproblemer kan borgere og fragt i dag passere den gamle grænse uden at blive kontrolleret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Faith/AFP/Ritzau Scanpix/Arkiv

En ting er, hvad man lover i en valgkamp. Noget helt andet er, om man overholder løfterne efter valget på torsdag.

Boris Johnson har igen og igen haft travlt med at understrege, at der ikke kommer blot antydningen af grænser eller grænsekontrol i det irske hav, som adskiller Nordirland fra resten af briterne. Diskussionen om grænserne har været et afgørende emne i den årelange kamp for at få Storbritannien ud af EU, og den har vakt dybe følelser i Nordirland.

Derfor har det været magtpåliggende for premierministeren, at han kunne love, at der ikke kommer grænser og grænsekontrol, når Storbritannien gennemfører Brexit og forlader EU.

Problemet er bare, at Boris Johnson efter alt at dømme taler mod bedre vidende. Det gør han, mener kritikere og eksperter, selv om han ved, at han aldrig kan overholde sit løfte og med åbne øjne forsøger at slippe af sted med en åbenlys løgn.

Diskussionen om grænser og grænsekontrol eksploderede forleden, da Labour-leder Jeremy Corbyn fortalte, at han havde fået fingre i et papir, som han hævdede stammede fra finansministeriet i Storbritannien. Papiret indeholdt vurderinger fra embedsmænd, der forventede kontrol mellem Nordirland og resten af briterne.

Siden har flere medier beskrevet, at grænsekontrol vil blive en fast regel, når der skal transporteres varer over det irske hav. Eksperter – og politikere – har vurderet, at det vil føre til forsinkelser, højere priser for varer i Nordirland og forringede muligheder for de nordirske virksomheder, som skal leve med større bureaukrati. De britiske toldmyndigheder har under Brexit-diskussionerne vurderet, at hvert tolddokument, som skal udfyldes af en virksomhed, vil koste virksomheden i gennemsnit mellem 15 og 56 pund.

Afgørende for nordirerne

For nordirerne er diskussionen om grænser og grænsekontroller fuldstændig afgørende. Efter årtier med en hård grænse mellem Irland og Nordirland og efter årtier med interne kampe mellem protestanter og katolikker i Nordirland, er den væbnede kamp afløst af et samarbejde.

I Nordirland er frygten, at den fred vil blive udfordret af en ny hård grænse, og at enhver grænsekontrol vil være med til at isolere Nordirland fra resten af briterne. Bekymringen i protestantiske kredse er, at ethvert tillløb til etablering af en grænse vil understøtte katolikkernes krav om en sammenlægning med Republikken Irland.

Også når det gælder varer, som strømmer fra EU og Irland og ind i Nordirland og videre til resten af Storbritannien, er situationen usikker. Boris Johnson kan selv bestemme, om varer fra EU skal pålægges told. Han kan i princippet også selv bestemme, om der skal etableres kontrol, når EU-varer skal ind i Storbritannien. Problemet er bare, at det er en potentiel åben dør fra EU til Storbritannien, og det er mere end svært at forestille sig, at Storbritannien reelt kan acceptere, at virksomheder fra EU frit vil kunne sende varer ind i Storbritannien, uden at de er kontrolleret og eventuelt har fået lagt told på.