Bag om Talent 100: Mænd indstiller mænd, og kvinder indstiller...

Mere end 400 unge talenter er blevet nomineret til Talent 100 2019. Men det er i høj grad mænd, der bliver nomineret, ligesom det er mænd, der nominerer flest til Talent 100. Læs, hvorfor og hvordan Berlingske har fundet årets 100 talenter.

Julie Stemann Monberg, eer pressechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen ved Københavns Kommune og blandt de udvalgte i Berlingskes Talent 100. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er 16. år i streg, at Berlingske finder og kårer Danmarks 100 dygtigste talenter. Igen i år har interessen for Talent 100-kåringen været overvældende stor.

Over 400 dygtige og ambitiøse unge mennesker er blevet nomineret af deres chef, en kollega eller et stolt familiemedlem til dette års udgave af Talent 100.

Mere præcist har vi modtaget nomineringer af 305 mænd og 118 kvinder.

SE HELE LISTEN HER.

Det faktum, at der bliver nomineret næsten tre gange så mange mænd som kvinder, fik os til at undre os over, hvordan kønsfordelingen ser ud blandt dem, der nominerer kandidater til Talent 100.

Det viser sig, at mændene også er stærkt overrepræsenteret som indstillere, idet 68 pct. af indstillingerne er foretaget af mænd. Men den måske mest interessante observation er, at både mænd og kvinder er mere tilbøjelige til at indstille mænd, end de er til at indstille kvinder.

Mens 77 pct. af de mandlige indstillere har valgt at indstille mænd, er det kun 39 pct. af de kvindelige indstillere, der har valgt at indstille en person af samme køn som deres eget.

Med til historien hører, at flere af kandidaterne er blevet indstillet efter en intern proces, hvor flere personer har været involveret i at finde virksomhedens kandidat. Det betyder, at det måske er tilfældigt, om det er en mand eller en kvinde, der er endt med at foretage indstillingen.

Ikke desto mindre er det tankevækkende, at mænd er så kraftigt overrepræsenteret blandt både kandidater og indstillere i en tid, hvor der er stort fokus på ligestillingen mellem mænd og kvinder.

Berlingske Business har i årevis sat fokus på ligestillingen i dansk erhvervsliv, hvor kvinderne fortsat er massivt underrepræsenteret på direktionsgangene og i bestyrelseslokalerne.

Det har vi blandt andet gjort ved at sætte fokus på kvindelige rollemodeller i artikler og særtillæg. Derfor har vi valgt at medtage forholdsmæssigt flere kvinder på listen, end antallet af indstillede kvinder egentlig tilsiger. Ud af de 100 talenter er 44 kvinder, mens 32 pct. af de nominerede er kvinder.

Jeppe Dencker Petersen, autodidakt saddelmager. Han har købt sig ind i den flere hundrede år gamle sadelmagervirksomhed Dahlman1807 i København og så er han et Talent 100. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Iværksætterne er tilbage

Årets talenter er inddelt i ni forskellige kategorier. Kategorierne er af vidt forskellig størrelse og afspejler dels antallet af indstillinger i hver kategori og dels, at der forskel på niveauet hos de indstillede kandidater.

De ni forskellige kategorier, som vi har valgt at inddele talenterne i, stemmer næsten overens med kategorierne fra sidste års udgave af Talent 100. Eneste forskel fra sidste år er, at vi efter et års pause har valgt at tage iværksætterne med igen.

Sidste år var der ingen selvstændig iværsætterkategori med i Talent 100, fordi vi valgte at sætte fokus på iværksætterne i deres helt eget univers, Berlingske Business Boost, hvor de ti bedste ideer vandt et halvt år med sparring og rådgivning fra en række eksperter.

Sådan har vi fundet de 100 talenter

Årets 100 talenter er blevet udvalgt af et dommerpanel bestående af blandt andre chefredaktør Mette Østergaard, erhvervsredaktør Peter Suppli Benson og kulturredaktør Anne Sophia Hermansen.

Tre kriterier har været afgørende for valget:

  1. Begrundelse: Talentets faglige forudsætninger og resultater. Desuden lægger vi vægt på anbefalinger fra nærmeste chef eller en tidligere chef.
  2. Udbygget CV: Vi udvælger på baggrund af CVer, hvor der er redegjort for konkrete resultater samt faglige og uddannelsesmæssige kompetencer.
  3. Alder: maksimalt 35 år.
  4. Diversitet: Talent 100 bygger ikke på en videnskabelig metode, men er blevet en institution, hvor Berlingske tilstræber at vise diversitet mht. køn, uddannelse, faggrupper og virksomheder.

Her kan du se hele listen — og klikke videre til portrætter af de unge talenter: