Zar-familien udryddet

Zar Nikolaj 2. i menig uniform med kronprins Aleksej Nikolajvitj på armen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

Ingen overlevede, da bolsjevikiske soldater natten til den 17. juli 1918 førte samtlige medlemmer af den sidste russiske zar-familie og fire tjenestefolk ned i kælderen under det hus i Jekatarinburg, hvor de havde været i husarrest, og dræbte dem med skud og bajonetter.

Året før var zar Nikolaj 2. abdiceret og arresteret, efter at Ruslands katastrofale deltagelse i Første Verdenskrig havde kastet landet ud i en økonomisk og politisk krise. Men bolsjevikkerne frygtede, at modstanderne i Den Hvide Hær ville befri ham og genindsætte ham på tronen, hvorfor Lenin gav ordre til, at hele familien skulle dømmes til døden.

I mange år var der tvivl om, hvorvidt alle syv medlemmer af zarfamilien rent faktisk blev dræbt. Ligene var forsøgt destrueret med syre og afbrænding, inden de blev begravet i en skov. Men med dna-analyser, senest i 2009, er det lykkedes at identificere syv af ligene som de jordiske rester af Nikolaj 2., zarina Alexandra og deres fem børn, kronprins Aleksej og døtrene Maria, Olga, Tatiana og Anastasia.

Fem af skeletterne blev fundet i 1979, og den 17. juli 1998, på 80 årsdagen for mordene, blev de bisat i Peter-Paul-Katedralen i Sankt Petersborg. Resterne af Aleksej og Anastasia blev fundet i 2007. trine