Vores chef for rummet

Som direktør for DTU Space er Kristian Pedersen en fremtrædende ambassadør for dansk rumfart og en urokkelig støtte for vores astronaut, Andreas Mogensen.

Kristian Pedersen Fold sammen
Læs mere

Kristian Pedersen kan næppe nå højere, for han er chef for DTU Space og dermed for hele nationens store rumforskningscenter i Lyngby med omkring 140 medarbejdere under sig.

Men på sin egen rolige og venlige måde har den runde fødselar altid tænkt stort. I 2005 var han således medstifter af Københavns Universitets internationalt respekterede rumforskningscenter, Dark Cosmology Centre, under Niels Bohr Institutet, og få år senere blev han direktør for det nu hedengangne Space Science Center ved Københavns Universitet.

Kristian Pedersen er født i den lille nordvestsjællandske landsby, Kundby, men turen gik hurtigt mod hovedstaden, hvor han i 1996 fik en ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet.

Hans speciale var og er røntgenstråling fra fjerne galaksehobe. Han har været en international drivkraft på dette forskningsfelt, herunder i udviklingen af røntgen-instrumenter til store rumforsknings-satellitter som Chandra og XMM-Newton. Med tiden er det blevet til næsten 60 forskningsartikler i internationale videnskabelige tidsskrifter.

En stor støtte for dansk astronaut

Spørg Kristian Pedersen, hvad gammaglimt eller sorte huller er, og man får et grundigt svar, der tilmed er en vis sandsynlighed for, at man vil kunne forstå. Forskningsdirektøren er nemlig også værdsat for sine store pædagogiske evner, både som underviser og som formidler af astrofysik til den brede offentlighed. Hvilket han har bevist gennem talrige foredrag, optræden i radio og TV og som en af initiativtagerne til det offentlige rumsite rummet.dk.

Det er bl.a. denne evne – samt et stort netværk, et tillidsvækkende væsen og en stor administrativ erfaring – der i 2012 gjorde ham til den oplagte kandidat til chefposten på DTU Space.

Man kan ikke takke Kristian Pedersen personligt for, at det sidste år lykkedes at få den første dansker i rummet.

Men direktøren har været vores astronaut Andreas Mogensen en urokkelig støtte, ligesom han har gjort en stor indsats for at øge både befolkningens og de folkevalgte politikeres forståelse for vigtigheden af dansk deltagelse i international rumfart. Han har desuden spillet en central rolle som bindeled mellem dansk rumforskning og erhvervslivet.

Privat er Kristian Pedersen en familiemand, der elsker at være i selskab med sine to døtre fra et tidligere ægteskab. Men med jævne mellemrum snører han fodboldstøvlerne for at gå i glidende tacklinger på grønsværen mod sine gamle fodboldvenner.