Vil du se min smukke navle?

Musikeren og filmmanden med det lyse humør og det krøllede hår, Søren Kragh-Jacobsen, har sat sit tydelige aftryk på dansk film og musik.

Filminstruktør og musiker Søren Kragh-Jacobsens univers har altid handlet om tro, håb og kærlighed. Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Jeg synes, jeg har haft den bedste af alle karrierer. Den totale fiasko har jeg aldrig prøvet. Jeg har aldrig været kørt ned i et sort hul. Men jeg er heller aldrig blevet hypet! Jeg har aldrig været oppe i det dér gulddrengefelt. Jeg har ligget midt imellem. Jeg har vundet en hel masse priser. I al anonymitet. De står lukket inde i et skab. Jeg kan se mit værk, og jeg er glad for det.«

Sådan sagde Søren Kragh-Jacobsen i et stort interview i Politiken for godt tre år siden, da han havde lavet sin seneste film, »I lossens time« (2013), som her i Berlingske fik fire stjerner og ordene »En egensindig film som viser, at den 66-årige Søren Kragh-Jacobsen stadig kan sit humanistiske kram.«

Søren Kragh-Jacobsens ord udtrykker det, som den danske sangskriver og filminstruktør altid har udstrålet: beskedenhed og taknemmelighed.

Manden med det krøllede hår, det lyse humør og den tydelige københavnske dialekt fik sit gennembrud med ungdomsfilmen »Vil du se min smukke navle?« der handler om en hormonsvingende 8. klasse på hyttetur i Sverige. Temaet er tro, håb og kærlighed, og det har været gennemgående i hans film og sange gennem fire årtier. Både personen Søren Kragh-Jacobsen selv og hans værker udstråler noget trygt og livsbekræftende.

Som filminstruktør har han instrueret film som »Gummi Tarzan«, »Drengene fra Sankt Petri« og dogmefilmen »Mifunes sidste sang«, og derudover han han skrevet manuskript til TV-serier som »Livvagterne« og »Borgen«.

Som sangskriver slog han igennem med »Kender du det«, bedre kendt som »Mona, Mona, Mona«, som var en landeplage i 70erne og 80erne, og han står også bag sangen »Fy Fy Skamme sig«, som mange også kan synge med på. Han har udgivet fire albums med egne sange, og han har skrevet alt, hvad Tom McEwan og Jes Ingerslev indspillede.

Søren Kragh-Jacobsen blev først uddannet elektromekaniker i 1968, og det var også i den tid, at han havde en kort flirt med kommunismen og maoismen. I 1969 kom han på filmskole i Prag, og siden har det været film og musik, som den kreative mand har beskæftiget sig med.

Fødselaren har ofte fortalt, at han er troende, kristen og ofte går til gudstjeneste. Også for ham selv personligt er tro, håb og kærlighed det gennemgående tema i livet.

I Kristeligt Dagblad er han blevet spurgt, hvad hhv. det bedste og det værste ved kristendommen er. Svaret på det første var barmhjertighed og næstekærlighed. »Barmhjertighed er medfølelse, og næstekærlighed er at opføre sig ordentligt og tilsidesætte sig selv«. Det værste?

»Når hykleri, griskhed, kriminalitet og egoisme trives bag den gyldne facade,« lød svaret.