Viceadmiralen er gået fra borde

I 45 år gjorde viceadmiral Jørgen Bork tjeneste i Søværnet. Han var med til at opbygge flåden efter besættelsen og oplevede både Den Kolde Krig og Murens fald som højtstående officer.

Viceadmiral Jørgen F. Bork da han tog afsked med afsked med Søværnets Operative Komando. Foto: Erik Jepsen Fold sammen
Læs mere

I mange år var viceadmiral Jørgen Bork manden øverst på broen. Ham, der havde ansvaret for skibe og mandskab, og senere – efter pensioneringen – ham, der stod for at indrette fregatten »Peder Skram« til et flydende koldkrigsmuseum på Holmen i København.

Nu er han her ikke længere. Jørgen Frits Bork, Virum, døde fredag, 90 år gammel.

Han begyndte i Søværnet i 1945, blev søløjtnant i 1949 og steg de følgende år op gennem graderne til kaptajnløjtnant, orlogskaptajn, kommandørkaptajn og endelig kontreadmiral i 1984. Han var 45 år i Søværnet fra 1945 til pensioneringen i 1990, og han nåede således at opleve genopbygningen af den danske flåde efter besættelsen, Den Kolde Krig, hvor Østersøen var et konfrontationsområde, hvor Warszawapagten og NATO følte hinanden på tænderne, og endelig Den Kolde Krigs ophør med Murens fald i 1989.

Jørgen Bork var en markant officer, der med en forsvarskyndig iagttagers ord var »mand for sin trekantede hat«.

Efter pensioneringen, som fulgte efter tre år som Danmarks repræsentant ved NATO i Bruxelles og posten som militærrådgiver ved den danske ambassade i Bruxelles, var han bl.a. engageret i at omdanne den udrangerede fregat »Peder Skram« til et museum, hvor de besøgende kan få et indtryk af livet på fartøjet og Danmarks situation under Den Kolde Krig.

I 2010 udkom hans erindringsbog »Åbent hav – mit liv i Søværnet 1945-1990«.

»Den skrev jeg, fordi jeg med min færden på »Peder Skram« opdagede, at Danmarks ungdom absolut intet kendskab havde til Den Kolde Krig og alt det, der fulgte med fodnote-perioden,« har han sagt til Ritzau.

De senere år brugte Jørgen Bork bl.a. sin tid på de mere sociale sider af sit forhenværende liv som flådeofficer.

Bl.a. som medlem af Tirsdagsklubben – også kaldet Mimreklubben, hvor pensionerede søofficerer mødes til frokost den første tirsdag i måneden, og som præsident i Selskabet til Kommunikationens Forbedring og Bjeskens udbredelse på Holmen.