Via nørderier til stjernerne

Trods den manglende romantiske hovedroller har den britiske skuespiller Benedict Cumberbatch en enorm base af forelskede fans.

Benedict Cumberbatch og Sophie Hunter var ungdomskærester og er nu gift. Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA Fold sammen
Læs mere

Han synes selv, at han ligner doven­dyret Sid fra »Ice Age« med hans lange, slanke statur, smalle ansigt, uregerlige hår og de blå mandel­formede og sommetider maniske øjne, der er placeret et godt stykke fra hinanden. Skuespilleren Benedict Cumberbatch ligner ikke rigtig noget fra dette århundrede og slet ikke en Hollywood-superstjerne.

Hans vej til stjernerne har heller ikke været belagt med de typiske stjerne-roller. Med lidt nørdede roller som hovedrollen i BBC-serien »Sherlock«, skurken i »Star Trek Into Darkness, Julian Assange i »The Fifth Estate« og dragen Smaugs stemme i Hobitten-filmen bevægede Benedict Cumberbatch sig tættere og tættere på den superstjernestatus, som han fik manifesteret, da han i 2015 modtog en Oscar nominering for bedste mandlige hovedrolle i »The Imitation Game«.

»Jeg bliver altid castet i roller som er lidt blege, æteriske, lidt for intellektuelle og fysisk ambivalente dårlige elskere,« sagde Benedict Cumberbatch engang til New York Time Magazine. Men selv om han aldrig bliver castet som den romantiske hovedrolle, har den britiske skuespiller med det mærkelige Hogwartsklingende navn alligevel en utrolig virkning på især de kvindelige fans, og størrelsen på hans forelskede fanbase er enorm.

På de sociale medier kalder Benedict Cumberbatchs fans sig selv for »Cumberbitches«, og de bruger hashtagget #Cumberwatch, når de tweeter om deres idol. På nettet findes en lang række websites og videoer kun dedikeret til hans romantiske egens­kaber. Privat er han dog optaget af ungdomsveninden og operainstruktøren Sophie Hunter, som han blev gift med i 2015. Samme år kom deres søn Christopher Carlton til verden.

Familien bor i London, hvor Benedict Cumberbatch også er født af forældrene Wanda Ventham og Timothy Carlton, der også er skuespillere. Hans første væsentlige rolle var fe-dronningen Titania i »En skærsommernatsdrøm«, som han spillede i gymnasietiden på drenge­kostskolen Harrow. Han fortsatte sin uddannelse ved University of Manchester og ved the London Academy of Music and Dramatic Art. Siden har han haft nok at se til med roller i diverse teateropsætninger, TV-serier og film.

Men det var som Sherlock Holmes i TV-serien »Sherlock«, som fik premiere i 2010, at han for alvor bragede igennem. Det skyldes selvfølgelig det vittige manuskript, der bringer Sherlock ind i det 21. århundrede, men Benedict Cumberbatchs sublime skildring af den ganske særlige detektiv er i den grad også skyld i Sherlock-karakterens dedikerede fanbase.

Til New York Times løfter han sløret for, hvad han plejer at sige til forelskede Sherlock-fans:

»Sherlock vil aldrig elske dem tilbage. Jeg gør det altid klart for folk, der er besatte af ham eller idéen om ham, at han ville ødelægge dem. Han er absolut en værre én.«