Verdensmand og venligheden selv

Plácido Domingo har indspillet flere end 100 hele operaer og regnes af mange for den bedste sanger i sin generation - selv uden tenorstemme.

Den spanske tenor Placido Domingo.    Foto: Juanjo Martin
Læs mere
Fold sammen

Der er nogle ting, han måske ikke skulle have gjort.

Han skulle måske ikke have sunget »Perhaps Love« med fistelstemmen John Denver ved sin side.

Eller for den sags skyld optrådt sammen med Luciano Pavarotti og José Carrera ved VM i fodbold anno 1990. For selv om De Tre Tenorer var både søde og sjove, så forblev resultatet pop.

Men igen: Når man kigger tilbage, virker hans valg samtidig helt rigtige. Plácido Domingo lånte sin stemme til gode formål og har sikkert fået millioner af mennesker ind i den klassiske fold.

Den spanskfødte sangersøn debuterede som Alfredo i »La traviata« i 1961 og havde inden længe gjort sig på La Scala i Milano, Royal Opera House i London og Pariseroperaen. Han har i praksis været et verdensnavn siden midten af 1970erne. Og sejrene har været rekordmange både i omfang og rent kunstnerisk: Han har for eksempel indspillet flere end 100 hele operaer og regnes af mange for den fineste Cavaradossi, den bedste Don José og den sejeste Othello i sin generation.

Og han har hele vejen bevaret sin integritet og afvæbnende væsen.

Som da Berlingske traf ham for nogle år siden: Han havde fået sat kaffe frem. Men da han ikke havde tænkt på mælk til den udsendte, blev han fuld af fortrydelse. Berømtheden stormede rundt på det halvt lukkede hotel og brød til sidst ind i køkkenet! En situation som den viser ham måske nok som et godt menneske. Men han virker især som typen, der helst vil være almindelig ulv i flokken. Hans stemme og talent er trods alt medfødt og giver ham ikke ret til manerer. Gud har givet ham alle de gode gaver og kan når som helst tage dem fra ham igen.

Plácido Domingo er af samme grund kendt som en mand, man relativt let arbejder sammen med. Også da han for ti år siden var gæstestjerne i »Valkyrien« på Det Kongelige Teater. Det blev dejlige dage.

Stjernen har heller aldrig været specielt interesseret i et liv som instruktør.

Ikke at han kun synger: Domingo har for eksempel været musikchef for Washington National Opera fra 1996 til 2011 og varetager i dag samme post på Los Angeles Opera.

Og han har særligt de senere år været efterspurgt som dirigent og i den egenskab optrådt med nogle af verdens fineste orkestre. Han dirigerede faktisk allerede i tiden på konservatoriet og havde legendariske Igor Markevitch som lærer.

Men at stille sig i spidsen for andre sangere og give kolleger besked på det ene eller det andet - dét ligger ham fjernt.

»Jeg vil helst være fodsoldat,« sagde han til Berlingske dengang. »Andre skal sige til mig, hvad og hvornår jeg skal synge. Det er først i den situation, jeg for alvor føler mig fri.«

Plácido Domingo grundlagde i 1993 sangkonkurrencen Operalia i Paris og har kunnet se den vokse til en af verdens fineste i genren. Han står endnu i dag for ledelsen og den praktiske afvikling, men overlader dommene til en jury på ti operachefer.

Konkurrencen har været en afgørende drejning for nogle af verdens største operasolister: Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Joseph Calleja, José Cura og mange andre. En af sidste års mest omtalte vindere var norske Lise Davidsen.

Domingo giftede sig med fru Marta i 1962 og har to sønner med hende plus en søn fra sit første, korte ægteskab.

Alderen har forvandlet hans engang så besungne tenorstemme til den noget dybere baryton. Første optræden i den retning var som Simon Boccanegra i Verdis opera af samme navn. Han har siden sunget både Rigoletto, Giorgio Germont i »La traviata«, grev Luna i »Trubaduren« og meget andet. Heldige tilhørere på statsoperaen i Berlin kunne så sent som sidste år høre ham debutere i rollen som Macbeth!

Så selv om han blev opereret for tyktarmskræft i 2010 og tre år senere for en blodprop i lungen, har ingen af lidelserne påvirket hans aktiviteter synderligt. Resultaterne rent sangligt kan på ingen måde sammenlignes med dem i hans storhedstid.

Men hans karisma og gennemsympatiske fremtoning er stadig på fuld styrke.