Verdens rigeste mand bruger formuen

Bill Gates har som medstifter af og topchef for softwaregiganten Microsoft ofte været i vælten, men han har tjent store penge, som han nu bruger sammen med sin kone – tidligere Microsoft-direktør – på velgørende formål verden over. 28. oktober fylder han 60 år.

Bill Gates.           Foto: Bertrand Guay Fold sammen
Læs mere

Der står stadig »Microsoft« på ryggen af verdens rigeste mand, nu 60-årige Bill Gates, selv om det er syv år siden, at han havde sidste rigtige arbejdsdag i sit livsværk.

Men Microsoft og Bill Gates holder fortsat sammen, og siden han i februar 2014 trådte tilbage som bestyrelsesformand, har han været teknologisk rådgiver for topchef Satya Nadella. Det er da også fra Microsoft, at milliarderne kommer, som William »Bill« Henry Gates III (hans far er den II) nu sammen med sin kone Melinda deler ud af til bekæmpelse af sygdomme og undervisning af især børn i fattige lande gennem deres fælles fond, Bill & Melinda Gates Foundation.

Den selvlærte Bill Gates, som 28. oktober bliver 60 år, er god for 76,5 milliarder dollars og er dermed endnu en gang blevet kåret som verdens rigeste mand. Han voksede op i Seattle sammen med to søstre. Han far var advokat i Seattle, moderen Mary var skolelærer.

Som 13-årig begyndte Bill Gates at programmere. Siden startede han på Harvard University, men sprang fra og stiftede i 1975 sammen med barndomsvennen Paul Allen selskabet Microsoft i overbevisning om computerens fremtid på ethvert skrivebord. I 1981 lancerede IBM den første af slagsen, og her blev Microsofts styresystem DOS lagt på. Paul Allen havde i 1980 lynopkøbt DOS, for Microsoft havde ikke selv noget klar men havde lovet at levere til IBM, som snart efter rullede det ud på hele sin store PC-palet og dermed skabte de to Microsoft-stifteres milliardformue.

Under Bill Gates udviklede Microsoft sig nærmest til et monopol på PC-fronten, hvor enhver computer siden fik Windows. EU fik dog nok og vred armen rundt på softwaregiganten, der i 2004 måtte betale den hidtil største bøde på 4,7 milliarder kroner, som EU har givet, og blev tvunget til at holde op med at bygge alle sine produkter sammen. Bill Gates er af Microsofts aktionærer blevet beskyldt for at blive for længe hængende i PC-verdenen, mens mobilverdenen overhalede Microsoft indenom. Under Satya Nadella er Microsoft rykket væsentligt ud på nye, teknologiske områder, og Bill Gates er blevet tvunget til at blande sig stadig mindre.

I 2000 overlod han topchefposten til sin gamle Harvard-ven, Steve Ballmer, men fortsatte som bestyrelsesformand. I februar 2014 trådte han tilbage, men fortsatte i bestyrelsen. Han bruger dog i dag det meste af sin tid på fondsarbejde, men interesserer sig også for bioteknologi, golf og bridge.

Bill Gates har gennem mange år solgt ud af sine Microsoft-aktier. I dag ejer han under tre procent, og de udgør omkring 13 procent af hans milliardformue.