Verdens ondeste bokser

Mike Tyson var en af de største i sværvægtsboksning, men kunne ikke styre sig udenfor ringen.

Foto: THOMAS SAMSON Fold sammen
Læs mere

Engang var han den mest frygtede person, nogen kunne stå overfor i en boksering. Faktisk så frygtet, at flere af hans store, stærke modstandere på det nærmeste blev stive, ubevægelige og stod i ringen med angsten lysende ud af øjnene, mens de med koldsved på panden ventede på »godnatslaget«.

Og så var Mike Tyson med sine kun 1,78 meter ikke særligt stor at se på af en sværvægtsbokser. Men hans vej op i boksesportens tungeste klasse gjorde ham til en legende. Skysports udnævnte ham til den mest frygtede mand i en boksering, og Tyson var kun 20 år, da han som den yngste nogensinde kunne kalde sig verdensmester i sværvægt. Og mange kaldte ham verdens ondeste mand.

Hans vej op var imponerende. I de første 19 professionelle kampe i karrieren slog han modstanderen ud, og i 12 af kampene skete det allerede i 1. omgang. I boksning findes en række forskellige forbund, der har hver sin verdensmester, men Tyson formåede at vinde titlen i alle forbundene.

Tyson boksede 37 kampe, hvor han vandt, og helt uventet skete det, der måtte ske på et tidspunkt. Den frygtede sværvægter skulle forsvare sin titel mod Buster Douglas i Tokyo i 1990.

Tyson-lejren så ikke Buster Douglas som en mand, der kunne stille noget op mod Tyson. Sådan så eksperter også på det, og der var kun et af Las Vegas-spillebureauerne, der overhovedet tog imod væddemål på kampen. Her ville man få pengene 42 gange igen, hvis Buster Douglas vandt.

Måske var Mike Tyson heller ikke i den allerbedste form. Buster Douglas overtog mere eller mindre kampen fra start. Han holdt med sin længere rækkevidde Tyson og hans frygtede slag på afstand. Tyson forsøgte at afgøre kampen, som han plejede, med et enkelt slag, men kun i 8. runde lykkedes det næsten. Buster Douglas måtte tage tælling, men kom op igen, mens Tyson blev talt ud i 10. runde efter en række hårde træffere. Pludselig så bokseverden, at Mike Tyson ikke var usårlig.

Karrieren havde toppet, og nedturen begyndte. I bokseringen tabte han først til Evander Holyfield og i deres returmatch blev Tyson diskvalificeret for i stor frustration at bide et stykke af modstanderens øre af.

Privat havde der også været problemer. Han begik hustruvold mod Robin Givens, der var en kendt skuespiller. Hun fortalte i et TV-interview, hvor forfærdeligt det var at være gift med ham. Bagefter fik hun bank.

Endnu værre gik det senere, hvor han voldtog en kvinde. Mike Tyson var i opløsning og misbrugte stoffer. Alligevel boksede han videre og levede et liv i overhalingsbanen. Faktisk brugte han så mange penge, at selv om han havde tjent milliarder af kroner i bokseringen, gik han i 2003 konkurs. Han brugte langt flere penge, end der kom i kassen.

Han blev også dømt for kokainkørsel, men endte alligevel med at rejse sig. Han boksede endnu et par kampe i karrierens efterår, blandt andet mod danske Brian Nielsen, men det var slut med de helt store kampe, og de sidste to i 2004 og 2005 tabte han. Tyson har fået en diagnose, der lyder på manio-depressiv.

Mike Tyson, der var ubehagelig både indenfor og udenfor ringen, har gennem årene haft en hobby, som man ikke ville tiltro ham. Han holder duer, faktisk havde han 300 styk på et tidspunkt.

Han har været gift tre gange og har syv børn, hvoraf et er død. I dag lever han ikke i sus og dus, men er afhængig af hele tiden at tjene penge på sine optrædener. Og så er han gået aktivt ind i den amerikanske valgkamp med støtte til Donald Trump.