Verdens befolkning runder fem milliarder mennesker

Der bliver trængsel på Jorden de kommende årtier. foto: Ken Blaze. Fold sammen
Læs mere

11. juli 1987 blev en lille dreng, Matej Gaspar, født i Zagreb i det daværende Jugoslavien som verdensborger nummer 5.000.000.000. Om det var lige præcis ham, og om det var lige præcis den dag, verdens befolkning rundede de fem milliarder, vides selvsagt ikke. Men FNs Befolkningsfond valgte dagen og stedet, fordi FN-generalsekretær Javier Perez de Cuellar tilfældigvis var i Zagreb den dag i forbindelse med den internationale sportsevent Summer Universade.

To år senere, i 1989, udnævnte FNs Udviklingsprogram, UNDP, 11. juli til fast Verdens Befolkningsdag, der skal sætte fokus på de stadigt mere påtrængende udfordringer, den fortsatte befolkningsvækst, især i udviklingslandene, stiller det internationale samfund over for.

Sin første milliard, anslås det, rundede verden i 1804. Siden er det gået stærkt. I dag er vi ca. 7,5 mia. mennesker på Jorden, og ifølge FNs fremskrivninger vil verdens befolkning i 2050 være tæt på ti mia. mennesker. FN’s Klimapanel, IPCC, peger i sin seneste status fra 2014 på befolkningsvæksten som en af årsagerne til, at Jordens klima løber løbsk.trine