Vend bunken og læs den én gang til

Henrik Christrup, der har været til både Mærsk og Tvind, kører fortsat på som erhvervsjuraens markante solist med grundigheden som trumf.

Grundighed, grundighed – djævlen ligger ofte i detaljen, siger Henrik Christrup. Arkivfoto: Carl Redhead Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle mænd bliver mere bidske oppe i årene. For advokat Henrik Christrup, kendt for sin ikke-popularitetssøgende korte og kontante kommunikation i De-form, synes det vist gået omvendt. Nok ikke mindst fordi han har givet sig selv mere tid til sin passion – at være dus med Himlens fugle.

8. april passerer erhvervsjuraens markante solist de 80 uden umiddelbare planer om at parkere sin bestalling i Justitsministeriet.

Selv om han ikke mere er husadvokat hos Mærsk på Esplanaden, hvor han som generalforsamlingsdirigent tog sin tørn med den oppositionelle Frank Aaen (EL), tilflyder der ham stadig mange opgaver. Nu i stald hos Lundgaard & Partnere på Grønningen, hvor Karen Christoffersen, hans sekretær gennem 46 år, overfører hans legendarisk håndskrevne notater til digital form.

Christrup er meget fordomsfri. Nogle undrede sig, da Tvind hyrede Christrup til at føre sagen mod staten, som havde fjernet tilskuddene til skolerne. For ham gjaldt det juraen: Var Tvind-særloven – Lex Tvind – som Folketinget vedtog i 1996, ikke i strid med Grundlovens ord om magtens tredeling? Jo, sagde Højesteret tre år senere, og det er vel Christrups mest celebre triumf – sådan at skrive forfatningsmæssig danmarkshistorie.

Ingen lyst til selvpromovering

Christrup kroede sig ikke i sejrens søgelys. Man takker, bukker og forlader scenen uden fremkaldelser. Og uden at give interview: »Bare læs dommen!«

Sådan har han det ofte med pressen:

»Når jeg formaner mine klienter til ikke at tale med journalister, når en sag verserer, kan jeg da heller ikke tillade mig selv at gøre det. Og da slet ikke, når jeg ingen lyst har til selvpromovering.«

Henrik Christrup har været fyrtårn for mange yngre kolleger. Menneskeretsjuristen Tyge Trier, 53 år, bemærkede forleden, da han tildeltes Dreyers Fonds Hæderspris, hvad senior hos Gorrisen Federspiel engang docerede: Vi læser alle sagens akter, Tyge, og så vender vi bunken og læser den én gang til – og tænker os om.

»Ja, det er en god leveregel, for djævlen ligger ofte i detaljen,« siger Christrup i dag.

Som en hæder indstiftede Gorrisen Federspiel for ti år siden Christrup Prisen, der uddeles til en advokat, som i særlig grad har vist evne og vilje til at føre civile sager.

Jurablodet er slægtens. Faren var den legendariske højesteretssagfører Gunnar Christrup, tre af Henrik Christrups fire børn er jurister og lillesøsteren er pensioneret statsadvokat Birgitte Vestberg.

Fra Christrups single-lejlighed i Ordrup går turen ofte i stillekupé med intercity til Esbjerg og til det elskede fritidshus i klitterne på Fanø. »Præcis komfort tur-retur for 448 kroner, så jeg hører ikke til dem, der kritiserer DSB. Eller Rejsekortet.«

Indtrykkene er opløftende.

»Aldrig har jeg observeret så mange ørne, vandrefalke og gæs – og flokkene af sæler har aldrig været større og tættere på.«

På fødselsdagen omgiver Christrup sig først og fremmest med mennesker – hele familien i tre generationer samles et par dage på det luksuriøse Stella Maris, der ligger lige ned til Svendborg Sund.

Og dér er også fugle at skue.