Vadehavets beskytter

Biologen Svend Tougaard er manden bag verdens første sælarium. Han har hele sit professionelle liv beskæftiget sig med Vadehavet.

Svend Tougaard er dybt involveret i naturen og kulturlivet i Ribe, bl.a. som frivillig på Nationalparkens skib, »Vadehavet«. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Det var formentlig sommerferierne på et lille husmandssted i Vendsyssel i 50erne, der gav københavnerdrengen Svend Tougaard interessen for biologi.

»I min ferie-familie kaldte de mig dubbedut, fordi jeg spurgte om alt. I Vendsyssel oplevede jeg den store natur med blomster, frøer, insekter og dyr, og jeg fandt bl.a. ud af, hvordan en høne kunne lægge et æg. Det var en ny verden for mig, og hvis jeg efterrationaliserer, så var det nok årsagen til, at jeg blev biolog,« siger Svend Tougaard, der som dreng hver sommer tilbragte syv uger hos familien.

»Jeg blev vejet når jeg ankom, og vejet når jeg skulle hjem, og så fik jeg en øre for hvert pund, jeg havde taget på. Det lyder sjovt i dag, men om jeg syntes det dengang, ved jeg ikke rigtig,« siger Svend Tougaard.

Han voksede op i København NV, og da han efter skolen ville læse til lærer, kom han som 17-årig på seminariet i Tønder, hvor han tog lærereksamen. Han var bidt af dyr, planter og insekter og efter et par år som seminarielærer rejste han til København og læste til biolog. I 1968 blev han headhuntet til det nye Fiskeri- og Søfartsmuseum i Esbjerg. Fire år senere blev han museumsinspektør og leder af den naturhistoriske afdeling, og det var her i Esbjerg, at hans arbejdsliv kom til at udfolde sig både som museumsmand og som forsvarer af vadehavets natur, særligt sælerne. Faktisk var han manden bag museet Sælarium, der blev etableret i 1976. Det er ikke alene verdens første af sin slags, han fandt også på navnet og ideen om at kunne præsentere sælen i sit rette element, så publikum til en vis grad kan følge dens naturlige adfærd.

»Da jeg kom til Esbjerg var sælen sjælden, og fiskerne betragtede den som et skadedyr. Dengang i 60erne var bestanden truet. Der var kun 300-400 tilbage i Vadehavet. I dag er der ca. 4.000. Det er det, man kalder en succeshistorie,« siger Svend Tougaard.

Gennem årene har han kæmpet for naturen i området i det hele taget. Han indledte en dialog med fiskerne og arrangerede udstillinger og konferencer om bl.a. overfiskning.

Han har, siden han kom til museet i Esbjerg, hvorfra han gik på pension i 2009, boet i området, hvor han og hustruen Karen, der er uddannet fysioterapeut, har to boliger: Et byhus i Ribe og en gammel fredet gård på Rømø.

»Vadehavet er så fascinerende. Her kan man se horisonten hele vejen rundt, og hele dyre- og plantelivet er tilpasset tidevandet. Også mennesket har gennem tiderne tilpasset sig den ekstreme natur,« siger Svend Tougaard.

Efter pensioneringen har han de seneste år kunnet koncentrere sig om sine fritidsinteresser, bl.a. frivilligt arbejde i foreningen Det maritime Ribe, Musik- og kulturforeningen i Ribe, som medlem af Gastronomisk klub på Rømø, hvor en gruppe mænd mødes en gang om måneden for at lave mad til hinanden, som aktiv sejler i Vadehavet og frivillig på Nationalparkens skib, »Vadehavet«.

Og naturen i og omkring Vadehavet kalder – naturligvis – stadig. Siden oprettelsen af Nationalpark Vadehavet i 2010 har han været medlem af bestyrelsen, ligesom han er formand for Nationalparkrådet for Nationalpark Vadehavet.