Unik strengeleg over Atlanten

Den franske violinist Jean-Luc Ponty har med sit pågående og virtuose spil sikret sig en position blandt de betydeligste musikere i grænselandet mellem jazz og rock – og langt derudover.

Jean-Luc Ponty har udgivet mange plader og er tildelt et utal af priser. Foto: Adrian Ruiz de Hierro/EPA Fold sammen
Læs mere

I jazzens verden er violinen ikke det mest almindelige instrument, og sikkert er det, at der i musikformens hjemland USA kun har været relativt få bemærkelsesværdige udøvere.

I Europa har det været mere naturligt at inkorporere violinen i jazzen, og især er der rige traditioner i lande som Polen, Danmark og Frankrig

I sidstnævnte er der en slags kongerække, hvori man finder Jean-Luc Ponty, som eftertrykkeligt har slået sine folder og sine strenge på begge sider af Atlanten, og som nu fylder 75 år.

Jean-Luc Ponty er født og opvokset i Avranches i Nordvestfrankrig. Hans far og mor var klassiske musikere og underviste i henholdsvis violin og klaver.

Og deres violinspillende søn påbegyndte allerede som 16-årig en konservatorie-uddannelse i Paris. To år efter tog han eksamen med højeste karakter, og øjeblikkeligt blev han hyret til et af de førende symfoniorkestre, Concerts Lamoureux, hvor han spillede i tre år.

Sideløbende var han klarinettist i et lokalt jazzband, og med stigende interesse for tidens jazz begyndte han at spille tenorsaxofon. Snart indså han dog, at violinen var hans instrument, også når det handlede om jazz. Og nu måtte han så vælge genre.

Han valgte jazzen, og i en yderst pågående stil, stærkt inspireret af den amerikanske saxofonist John Coltrane, spillede han snart med fremtrædende europæiske musikere. Som 22-årig udgav han sit første album »Jazz Long Playing«, og i 1966 medvirkede han på live-albummet »Violin Summit«, hvor han i selskab med tre navnkundige instrumentkolleger, amerikanske Stuff Smith, danske Svend Asmussen og franske Stephane Grappelli, viste sig som den unge og progressive strengebetvinger.

I 1969 skrev den amerikanske guitarist Frank Zappa musik til hans album »Kong Kong«, og snart blev Jean-Luc Ponty hyret af Zappa til gruppen The Mother of Invention. Det medførte, at den franske violinist - med hustru og to døtre - emigrerede til USA, hvor han hurtigt markerede sig inden for tidens jazz-rock-fusion, blandt andet som medlem af den britiske guitarist John McLaughlins toneangivende gruppe, Mahavishnu Orchestra.

Eget pladeselskab

I 1975 skrev Jean-Luc Ponty solokontrakt med Atlantic Records, og den næste halve snes år udsendte han 12 storsælgende album. I 1990erne indledte han et produktivt og jævnligt tilbagevendende samarbejde med afrikanske musikere, ligesom han med de to amerikanere, guitaristen Al DiMeola og bassisten Stanley Clarke, dannede den akustiske trio, The Rite of Strings, der i 1995 optrådte i Aarhus.

I det nye årtusind har Jean-Luc Ponty haft eget pladeselskab, og han har turneret i det meste af verden i alskens kombinationer, blandt andet som medlem af pianisten Chick Coreas gruppe Return To Forever. Med sangeren Jon Anderson fra den britiske gruppe Yes dannede han i 2014 Anderson Ponty Band, med albummet »Better Late Than Never« til følge, og dertil har han i de senere år jævnligt samarbejdet med sin datter, Clara Ponty, der er en alsidig komponist og pianist.