Uden Bistrup er vi helt alene hjemme

Mindeord. Journalisterne Øjvind Kyrø og Anders Jerichow skriver om afdøde Berlingske-redaktør Erik Bistrup.

Redaktør Erik Bistrup var de to skribenters læremester på Berlingske.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Danmark er fuld af journalister, der aldrig har følt sig som andet end praktikanter over for Erik Bistrup. Han var vores læremester på Berlingske. Krævende, uopdragen, frygtet eller elsket, men altid beundret for sin tæft.

Han kunne lugte en nyhed, før den havde fundet sted. Han instruerede os med ryggen til og spredte med en vis fornøjelse bæven på redaktionsgangen.

Redaktører er der masser af, men avisskræddere kun få og ingen som Bistrup. Det var i Berlingskes bedste år ham, der satte historierne i gang og ikke tillod nogen at lægge avisen i seng, før han havde fået forsiden, som han ville have den.

»Kom,« lød hans standard-besked på skærmen. Så blev alt lagt til side for at stille til nye opgaver på hans lille kontor, hvor han gerne skjulte kager i skuffen for sin velskrivende hustru, Annelise.

Selv skrev Bistrup nødigt mere end en overskrift. Han udtrykte sig gennem sine skrivere.

Tøvede man, spurgte han: »Giver du op?« Meget nødig over for Bistrup.

»Du har kun dit navn,« lød hans pædagogiske mantra.

Hvis man fuckede op, mumlede han »Avisen dør«. De færreste sov godt, især ikke vi praktikanter, hvis Bistrup var mindre end tilfreds.

Men når tingene lykkedes, var han hurtig til at dele sin glæde. »Nøj, jeg husker ikke, at vi har haft en sag så spændende som denne«. Og wauw, hvor var det stort at opleve »Bissens« entusiasme. Han var sin generations nyhedsredaktør.

Uden Bistrup er vi helt alene hjemme.