Twitter-stifteren, der kom tilbage

40 i morgen. Jack Dorsey kæmper med at gøre det Twitter, som han var medstifter af, relevant i den voksende konkurrence.

18NAVjack-dorsey-113251.jpg
Medstifteren af Twitter, Jack Dorsey, har ingen formel uddannelse, men er god for 1,18 mia. dollar. Arkivfoto: Drew Angerer/AFP Fold sammen
Læs mere

Medstifteren af Twitter, Jack Dorsey, som 19. november fylder 40 år, er en omstridt herre, men han er nu tilbage som topchef og skal – mens en strøm af ledere har forladt Twitter det seneste år – forsøge at få mikroblogtjenesten ud af især konkurrenten Facebooks skygge og om muligt skaffe en ny ejer.

Twitter blev stiftet i 2006, men to år senere, i oktober 2008, blev Jack Dorsey smidt ud. Han kom dog tilbage igen – på samme måde, som Steve Jobs i ti år var væk fra Apple. Jobs var dog fraværende af egen vilje på grund af uenighed med ledelsen.

Jack Dorsey, der har italienske aner, er født og opvokset i St. Louis i Missouri i det centrale USA. Programmering fangede hans interesse, og han begyndte på Missouri University of Science and Technology, inden han rykkede til New York University. Her stoppede han dog og fortsatte som selvlært uden at få uddannelsen gjort færdig. Til gengæld er han certificeret massør og arbejdede med modesign, inden teknologiverdenen greb ham, og han i 2000 stiftede sit første selskab, hvor han programmerede til nettet. Det var her, at ideen til Twitter opstod under arbejdstitlen Stat.us. Sammen med Christopher »Biz« Stone udviklede han en let måde at kunne kommunikere på via internettet med beskeder på 140 tegn. Det tog dem blot to uger at strikke første udgave af Twitter sammen. Premieren stod 21. marts 2006, da Jack Dorsey sendte det første tweet.

Jack Dorseys medarbejdere var dog ikke imponerede over hans lederevner. De mente, at han tog æren for alt, var dårlig til at håndtere kritik og havde for stort fokus på hobbyer og fester, og i oktober 2008 hældte medstifter Evan Williams ham så væk fra direktørstolen i Twitter. Dorsey fik i stedet tilbudt rollen som »passiv bestyrelsesformand«.

Da Dick Costolo i 2010 blev topchef, rykkede Jack Dorsey op som arbejdende bestyrelsesformand, og da Costolo forlod Twitter i 2015, blev en mere moden Jack Dorsey hentet tilbage i chefstolen for at bibringe visioner og retning, som kun en stifter kan det. Han var på det tidspunkt topchef for sit fem år gamle, børsnoterede kreditkortlæserselskab Square et par blokke fra Twitters hovedkontor og bestyrer stadig begge poster.

Selv om Twitter, hvis brugertal på to år kun er vokset med 15 millioner til nu 317 mio., bliver en større og større underskudsforretning – juli-september viste et minus på 202 millioner dollar – er Jack Dorsey personligt god for 1,18 milliarder dollar, hvilket dog kun gør ham til nummer 1.694 på magasinet Forbes’ liste over verdens milliardærer. Milliardærtitlen kom efter børsnoteringen af Twitter i november 2013.

Siden december 2013 har Jack Dorsey også siddet i Walt Disney Companys bestyrelse.