Tvind-imperiets hersker fylder rundt i skjul

75 i dag. Tvind-imperiets grundlægger Mogens Amdi Petersen er både pensionist og efterlyst af politiet. Han begyndte som idealistisk lærer og endte som diktatorisk og svindler. Formentlig opholder han sig i Mexico.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os begynde med en tilståelse. Det har forud for den halvrunde fødselsdag ikke været muligt at komme i kontakt med hovedpersonen for at indhente en bemærkning om, hvad han går og laver, og hvor han opholder sig. Myndighederne kan ikke hjælpe, for de leder også efter ham. Ja, selv Interpol har sat jagten ind på den forsvundne dansker. Ikke for at ønske ham tillykke, men for at meddele, at Vester Landsret har begæret ham varetægtsfængslet, og at han og fire andre fremtrædende medlemmer af Tvind-imperiet er tiltalt for underslæb og groft skattesvig for langt over 100 millioner kroner. Ingen skal dog gøre sig forhåbninger om, at Amdi Petersen giver sig til kende af egen drift.

For en generation siden var den to meter høje mand landets mest omtalte skolelærer. En karismatisk personlighed, der i det såkaldt progressive pædagogiske miljø havde status som en nordkoreansk leder. Det var i de år, hvor revolutionen ventede lige om hjørnet, og det var for at hjælpe udviklingen på vej, at han i 1970 grundlagde »Den Rejsende Højskole« og to år senere »Det Nødvendige Seminarium«. Så kom den første efterskole, og på den tid havde ikke en sjæl hørt om lokaliteten Tvind ved Ulfborg i det yderste Vestjylland, men det ændrede sig i 1977, da intet mindre end verdens største vindmølle blev rejst som vartegn for det, der nu var blevet et skolesamvirke med masser af aktiviteter også uden for landets grænser. 

En hær af tro væbnere – lærere, elever og frivillige – kastede sig ud i kampen for at redde verden. Idealister, som med glæde ofrede liv og arbejdskraft for en ny og bedre tilværelse for Jordens undertrykte folkeslag. Og det lykkedes i betydeligt omfang – i hvert fald for så vidt angår Amdi Petersens egen økonomi.

Allerede i 1979 var Tvind et internationalt imperium med forretningsinteresser spredt ud over kloden, og man klarede sig fint uden grundlæggerens daglige tilstedeværelse. Han forsvandt ud af offentlighedens søgelys, og i 23 år tog han ikke telefonen. Men af større betydning var det, at skattevæsenets rudekuverter konsekvent kom retur, og så begyndte deserterede medarbejdere at fortælle om tvivlsomme økonomiske transaktioner med betragtelige summer anbragt på hemmelige konti i lande, hvor man forstår at holde på en hemmelighed.

Først i 2002 dukkede han pludselig op i lyset, og så viste det sig, at den proletariske revolutions chefideolog havde fået smag for tilværelsen i en lejlighed til et halvt hundrede millioner kroner på den fashionable Fischer Island i Florida. Han blev anholdt i Los Angeles og udleveret til Danmark for at forsvare sig mod en anklage for skattesvig og underslæb ved retten i Ringkøbing, men gennem de 11 måneder, sagen varede, må han have fået nok af Danmark. For næppe var han blevet frikendt ved byretten, før han igen forsvandt ud bag horisonten, og da anklagemyndigheden besluttede at anke afgørelsen til landsretten, var det for sent.

Hvor han har opholdt sig den sidste halve snes år, og hvor fødselsdagen bliver fejret, er som sagt en hemmelighed. Men det må være et sted uden udleveringspligt til Danmark. Politiet gætter på, at den tidligere folkeskolelærer fortrinsvis nyder sit otium i Mexico, hvor Tvind-koncernen råder over en bebyggelse til små 100 millioner kroner ud til Stillehavet på den californiske halvø, men også at han ind imellem besøger det afrikanske hovedkvarter i Zimbabwe, hvor han altid har været på bølgelængde med landets diktator, Robert Mugabe.