Torturofrenes hjælper

Karin Verland gik fra et topjob i erhvervslivet til chef for Dansk Institut Mod Tortur.

11NAV11NAVKARIN-VERLAND-110.png
Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Karin Verland har haft en bemærkelsesværdig karriere. Hun er uddannet læge og har været i lederjobs siden hun var 30 år. Først et par årtier i toppen af dansk erhvervsliv og nu bekæmper hun tortur og sørger for behandling af torturofre samt udbredelse af den særlige viden og ekspertise, som DIGNITY (Dansk Institut Mod Tortur) gennem forskning opsamler og udvikler.

Karin Verland har gennem sin karriere og tid som direktør for DIGNITY efterladt markante aftryk. Senest markeret ved, at DIGNITY blev hædret med Kronprinsparrets Sociale Pris 2017 for organisationens indsats for verdens torturofre. Og som kronprins Frederik ved prisoverrækkelsen citerede organisationens protektor Desmond Tutu for at sige: »Menneskeheden har brug for organisationer som DIGNITY.«

Hun er født og opvokset ved Ledøje i Smørum. Senere flyttede familien til Hellerup. Efter sin matematiske studentereksamen, valgte hun at uddanne sig til læge.

Det blev dog kun til få år i det offentliges tjeneste som læge på bl.a. Rigshospitalet for den virkelystne og ambitiøse kvinde, før en karriere i medicinalindustrien tog fart.

Først som lægemiddelkonsulent og siden som adm. direktør. Først hos Baxter og siden Pfizer.

I mange år var hun talerør for medicinalindustrien som formand for LIF (Lægemiddelindustriforeningen), og optrådte jævnligt i mediernes spalter.

En ny epoke i Karin Verlands karriere begyndte med ansættelsen som direktør i DIGNITY i 2011.

Her var der rig mulighed for at forene hendes stærke kommercielle og ledelsesmæssige kompetencer med behovet for at øge musklerne til at kunne gøre en forskel for nogle af verdens mest udsatte og sårbare mennesker, nemlig torturofrene.

Hun stod i spidsen for et gennemgribende strategiskift i organisationen hen imod en mere tidssvarende virkelighed. Det resulterede blandt andet i et navneskift til DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur (før Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT) samt en plan om at engagere endnu flere danskere i den vigtige sag.

Vokseværk

Siden er DIGNITY vokset markant og er førende inden for sit felt samt respekteret for sin faglighed, når det gælder torturbekæmpelse og behandling.

Organisationen har under Karin Verlands ledelse udviklet sig fra være græsrodsbaseret til at arbejde systematisk og professionelt med indsamling af viden, dokumentation, behandling og rehabilitering af torturoverlevere, bekæmpelse samt forebyggelse af vold og tortur – både i Danmark og i resten af verden. I dag er DIGNITY en professionel drevet og selvejende organisation med omkring 140 ansatte og et indtægtsgrundlag på mere end 120 mio. kr. Organisationen arbejder med forebyggelse af vold og tortur i ca. 20 lande.

DIGNITY er ligeledes udpeget som konsortium lead for et Human Rights konsortium, der består af fire andre NGO’er. Konsortiet er finansieret af Dansk Arabisk-Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet. Med ansvaret følger også ansvaret for et budget på omkring 200 mio. kroner til projekter om menneskerettigheder, torturbekæmpelse og forebyggelse i Mellemøsten og Nordafrika (Tunesien, Marokko, Egypten og Jordan).

Efter i en årrække at have boet på en trelænget gård i landsbyen Torslunde ved Ishøj, bor Karin Verland i dag centralt i København sammen med Ole. Parret har en voksen datter.

Karin Verland har yderligere to døtre fra et tidligere ægteskab, samt to børnebørn.

Reception 16. februar kl. 15-17 for kolleger og samarbejdspartnere hos DIGNITY. I stedet for gaver og blomster kan sendes en SMS med teksten TORTUR til 1245 eller et valgfrit beløb via MobilePay til 31202070.