Topdiplomaten med empati og snilde

Niels Ersbøll, vor egen Mr. Europe, kunne om nogen trække i trådene i EU – og gør det i dag på græsrodsniveau for illusionsløse børn i forarmede områder.

Foto: Jesper Westley
Læs mere
Fold sammen

Niels Ersbøll er ubestridt det fornemste, dansk udenrigstjeneste har kunnet præstere i æraen med de europæiske fællesskaber. Han passerer de 90 9. april og er det nærmeste, Danmark er kommet en Mr. Europe. Empatisk og formående har han plejet omgang med statschefer som Kohl, Mitterrand og endog Maggie Thatcher. Og samtidig draget omsorg for Danmarks ry og vel.

Det hele begyndte i Aalborg, hvor unge Niels fik to udfordringer: Som spejder hos en streng tropsfører, senere chefredaktør Alf Schiøttz-Christensen, der lærte ham høj moral, koncis tale og opgaveløsning. Og så hans far, der elskede at bygge duehuse.

»Jeg skulle hjælpe, men kedede mig, for pludselig sagde far: Kan DU da lave det bedre selv?«

Det kunne sønneke, han gjorde sig umage, og siden har han været ferm med både ord og håndværktøj.

Allerede som stud.jur. i København fik unge Ersbøll foden inden for i Udenrigsministeriet, og karrieren fik fart på. Han blev den første danske ambassadør og chefrepræsentant ved EF 1973-77, da vi havde stemt os ind. Og han slog sit navn så fast i Bruxelles, at han blev generalsekretær for Ministerrådet i EU 1980-94. På den højeste post, nogen dansker har bestridt i Bruxelles – og det endda i 14 år.

Når bosserne mødtes, var han den, der mere end nogen anden trak i trådene. For han kunne drage konklusioner til opnåelige kompromiser, hed det. Dertil et passende mål ydmyghed, så han ikke stjal billedet fra hovedpersonerne. Ved fratrædelsen blev han udnævnt til honorær generalsekretær.

Mange danske ministres første nervøse møder med Bruxelles tog han sig også faderligt af, erindrer de.

»Mod sædvanen kom alle til middag hjemme, hvor min nu afdøde hustru, Birgit Ersbøll, var den suveræne værtinde. Hun havde i sin tid sin egen journalistiske karriere på Berlingske, hvor hun bl.a. afdækkede Jan Bonde Nielsens karriere.«

Som aktiv pensionist har Ersbøll i aviser og fjernsyn forklaret hr. og fru Danmark om EU og besvaret spørgsmål fra både hardcore modstandere og super-europæere.

Hvor bliver erindringerne af?

»Det sjove er jo svært at fortælle, og det kedelige ikke umagen værd at beskæftige sig med. Men nu overvejer jeg. Mange vil gerne være pennefører, dog har jeg ikke fundet den rette endnu.«

Fra det store til det små: Ersbøll er stadig aktiv i bestyrelsen for fodboldskolerne, en dansk opfindelse, CCPA, populært kaldet Open Fun Football Schools, der har sat gang i leg med læderkuglen i flygtninge- og krigsplagede områder. Således at alle piger og drenge uanset stand, tro og hudfarve kan lege sig ind i en ny fremtid – reverenter talt på græsrodsniveau.

»Lige nu har vi vældig succes i Ukraine, hvor vi har leveret tøj, støvler og bolde, men lige et hjertesuk. Vi er en lille organisation og bliver derfor tit overset af store fonde og sponsorer, så…«

For nogen tid siden blev Ersbøll akut indlagt på Hillerød Sygehus med en galdesten på tværs.

»Overlægen var trods min alder villig til at skære i mig, om det havde været nødvendigt. Hvordan jeg dog har holdt mig så godt, blev jeg spurgt. Svaret var enkelt – det skyldes nok familielivet med mine syv børn, alle på betroede poster i ind- og udland, deres ægtefæller, 15 børnebørn og syv oldebørn.«

Størstedelen af den ersbøllske klan spredt over flere kontinenter samles i morgen på Bernstorff Slot, som den stammeældste har lejet til fødselsdagskomsammen med efterfølgende nachspiel i hjemmet på Rungstedvej i Hørsholm.

»Som jeg dog glæder mig.«