Toots Thielemans er død: Farvel til en unik spillemand

En af verdens fineste og mest originale musikere, den belgiske mundharmonikaspiller og guitarist Toots Thielemans, er død, 94 år

24NAVToots-Thielemans-09234.jpg
AFP PHOTO / ANP / EVERT ELZINGA Fold sammen
Læs mere

Umiddelbart skulle man ikke tro, at et så undseligt instrument som en mundharmonika kunne have så ædle udtryksformer, og at en udøver skulle kunne identificeres på så få toner. Men sådan var det bare med Toots Thielemans, der - efter en karriere på 70 år og et par år med svigtende helbred - sov stille ind på et hospital i Bruxelles mandag morgen.

Jean-Baptiste Frédéric Isidor Thielemans, som blev født 29. april 1922 i et arbejderkvarter i Bruxelles og fik tilnavnet Toots, var selvlært som musiker. Han spillede i 1940’erne med lokale musikere og fik sit internationale gennembrud, da han i 1950 var på Europaturné med den amerikanske klarinettist Benny Goodman. Ved en koncert i K.B. Hallen i København blev det til en jamsession med den danske violinist Svend Asmussen, og for de to musikere blev det samtidig begyndelsen på et livslangt venskab og et jævnligt tilbagevendende og gensidigt inspirerende musikalsk samarbejde.

I 1952 slog Toots Thielemans sig ned i USA, hvor han resten af årtiet primært var beskæftiget som guitarist i pianisten George Shearings kvintet. Men sideløbende blev det til optrædener og indspilninger med andre af jazzens betydeligste kunstnere, ligesom Toots Thielemans snart fangede et stort publikum uden for jazzens gængse rækker. De næste mange årtier sekunderede han således talrige fremtrædende populærmusikalske kunstnere, herunder Billy Joel og Paul Simon, ligesom hans mundharmonikaspil skabte den rette stemning på lydspor til film som »Midnight Cowboy«, »Kilden i Provence« og »Stegte Grønne Tomater«.

Til kunstnerens karakteristika hørte også at spille guitar og fløjte unisont, hvilket han blandt andet gjorde, da han i 1962 indspillede sin berømteste komposition, valsen »Bluesette«, som efterfølgende skulle indskrive sig i populærmusikkens store sangbog.

Toots Thielemans havde stærk tilknytning til Skandinavien, ikke mindst Sverige, ligesom han jævnligt lagde vejen forbi de danske scener. I 2004 medvirkede han således i pianisten Niels Lan Dokys »Between a Smile And a Tear«, en dokumentarfilm, der ikke blot viste Thielemans som en unik spillemand, men også bekræftede, at han var et ydmygt og elskeligt menneske.