Tom Hanks: Hollywoodsstjernen der gik fra tarvelige komedier til store dramaer

Som noget sjældent i Hollywood har højt elskede Tom Hanks taget turen fra de tarvelige komedier over fintfølende dramaer til produktion af film. 9. juli fylder han 60 år

Foto: Paul Drinkwater Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Tom Hanks spiller med i en film, er han topprofessionel. Akkurat ligeså ukrukket og disponibel som man forestiller sig set udefra og ikke det mindste krævende.

Der findes ingen rapporter om hysteriske udbrud eller egoistisk adfærd, når det gælder den dobbelte Oscar-vinder og nutidens all-american actor Tom Hanks. Han er på settet for at få de bedste resultater, og hans karriere er da også imponerende som en slags nutidens James Stewart. Manden der ofte spiller den gode amerikaner, men som også – hvis han bliver spurgt – kan så meget andet.

Man skal jo starte et sted, og for Tom Hanks blev det i TV-serien »Bosom Buddies« fra 1980 til 1982. En plat komedieserie om to unge singlefyre, der må klæde sig ud som kvinder for at få en lejlighed, var ikke ligefrem nogen »Tootsie« og blev heldigvis aldrig nogensinde oversat til »Bryst-kammerater« og vist i dansk fjernsyn.

Det første plask fra Tom Hanks i de danske biografer var ved siden af Daryl Hannah i Ron Howards »Splash« i 1984, selv om fans af »Varme drenge« som jeg selv også så ham i både ungdomskomedien »Polterabend for viderekomne« og det hjælpeløse amerikanske remake af den franske Pierre Richard-komedie »Skyg den høje lyse med den sorte sko«, nemlig »Manden med den røde sko«.

I rørende »Big« (1988) spillede han den krop, som en ti-årig dreng ved hjælp af magi boede i med stor effekt. Han fik dermed tag i det brede publikum, der var klar til at se ham spille homoseksuel og HIV-smittet i »Philadelphia« i 1993. En rolle som han vandt en Oscar for.

Præmieret med amerikansk films fineste pris blev han igen med sin hovedrolle i Robert Zemeckis’ »Forrest Gump« allerede året efter, og fra da af var han ikke kun en klovn, men en skuespiller man regnede med i Hollywood.

Med succesen som førstemand i amerikansk film og penge på bankbogen kastede han sig ud i at producere film og TV-serier, og gennem tiderne er det blevet til ikke mindre end 50 titler. TV-serien »Band of Brothers« (»Kammerater i krig«) fik tordnende succes og »Big Love« med Bill Paxton om en Mormon-mand med tre koner kørte i hele fem sæsoner. Han var også en af producerne på musikdokumentarfilmen »Neil Young: Heart of Gold« og animationsfilmen »Polar-ekspressen«, hvor han selv lagde krop og stemme til togkonduktørskikkelsen, der tager en dreng med til Nordpolen for at møde julemanden. Apropos animation har Tom Hanks lagt stemme til cowboydukken Woody i »Toy Story«, hvor vi har set en sjælden naturlig sammensmeltning af stemme og karakteranimation.

Selvfølgelig har der været nitter i den lange række af roller, som Tom Hanks har spillet. Hans store gebis i hovedrollen i Coen-brødrenes »The Ladykillers« fra 2004 er fjogeri uden effekt, og der findes kun få, der kan argumentere for det fornuftige som producer i at gøre »My Big Fat Greek Wedding« til en filmserie. Alligevel vil de fleste nok have lyst til at sende en venlig tanke til dygtige all-american Tom Hanks på den runde dag.