Tillykke til festlige og følsomme Mygind

Peter Mygind har formået at skræve over det meste i sin brogede karriere.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Mygind, han er ikke for fastholdere. Her taler vi rent fysisk: Man ved aldrig lige, hvornår han kan finde på at kaste sig ud i en leddeløs dans på scenen eller for åben skærm. Men også i det hele taget: Han er ganske vist uddannet skuespiller på helt traditionel vis – med afgangsbevis fra Statens Teaterskole i 1992 og arveligt belastet med teaterleder Jytte Abildstrøm som mor. Men siden har han udstrakt virksomheden til ikke bare at omfatte roller på teater, film og TV.

Han har også bredt talentet ud til at være TV-vært på underholdningsprogrammer, hvor han med gøglersindet intakt og den sprudlende fantasi, som ikke kan holdes nede, har givet den som overgiven humørspreder og sprællemand, let til latter, let til sang. Men han har tillige haft mulighed for at vise en anden side af personligheden, når han med både følsomhed og indignation er gået ind i kampen mod mobning i programserien Myginds Mission.

Hans ældste søn blev som 14-årig udsat for to voldelige overfald. Det ansporede Mygind til at gå aktivt ind i kampen mod vold og mobning, som han også har holdt hundredvis af foredrag om. Man kan kalde det en pærevælling. Man kan også konstatere, at Mygind har defineret sig selv som underholder uden fine fornemmelser og med hjertet på rette sted.

Gennembruddet i den store offentlighed kom med børneprogrammernes Score Kaj, der lagde pigerne ned med de tre s’er Sjarme, selvtillid og lækkert hår. Teaterrollerne har været sporadiske, selv om han både har spillet alvorstung Norén og munter Holberg, men til gengæld har Peter Myginds kalender været fyldt ud med så meget andet. Ikke mindst saftrige roller i nogle af tidens populæreste TV-serier har gjort Peter Mygind til et fast ansigt på skærmen. Her har han, i skarp kontrast til sin entertainer-persona, fået mulighed for at vise, at han ikke kun er sjov og ballade, men også kan slå helt andre strenge an.

Det startede med rollen som den kejtede lægepraktikant Mogge i Riget, fortsatte med den usikre Andreas i hyrevognsserien Taxa og fortsatte med den ene af titelrollerne i parforholdsdramaet Nikolaj og Julie over for Sofie Gråbøl. Han dukkede op som Anna Pihls søde bøsseven i TV 2-serien, men har i flere omgange slået helt om i roller, der krævede skarpslebet magtbrynde – senest var han fremragende som den skrupelløse, benhårde partileder, der bliver formiddagsbladsredaktør i Borgen. På samme måde spænder hans filmroller fra farlig modstandsleder i Flammen og citronen til de godmodige klovnerier i Min søsters børn. Det lover godt for fremtiden.