Tidligere rektor: Forskning er en livsstil

Professor, neurobiolog og tidligere rektor for Københavns Universitet, Kjeld Møllgård, er trods de 75 år stadig en aktiv videnskabsmand.

Studerende og kollegaer tog i 2002 afsked med Kjeld Møllgaard som rektor. Derefter genoptog han sin forskning.Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I øvrigt er forskning en livsstil, og jeg mener ikke, man kan pensioneres fra en livsstil.

Ordende tilhører professor og hjerneforsker Kjeld Møllgård, der 18. november runder 75 år og trods den relativ modne alder alligevel kan se både frem og tilbage i karrieren.

En karriere, der begyndte med en kandidatgrad fra Københavns Universitet (KU) tilbage i 1968 og siden har bragt ham vidt omkring i såvel den videnskabelige som den administrative verden på KU. I 1979 blev han doktor i neurobiologi – fra Lunds Universitet – og ti år senere blev han professor i neuroanatomi på KU. Han var dekan i en årrække i 1980erne, men mest kendt er han som rektor for KU fra 1994-2002, dengang medarbejderne på universitetet endnu selv valgte deres førstemand.

Men forskning er jo en livsstil, som Kjeld Møllgård formulerer det, og han er, fortæller han, netop blevet forlænget i sin nuværende stilling som ekstern lektor til 30. april 2020. Hans seneste videnskabelige publikation er fra september og »handler om, hvordan fosterhjernen er beskyttet mod skadelige stoffer fra omgivelserne«. Næste projekt beskæftiger sig med »sammenhængen mellem hjerneudvikling og den voksne hjernes funktion og sygdomme«.

Kjeld Møllgård havde som dekan, rektor og dermed også administrator alt muligt andet at se til end sit videnskabelige håndværk. I hans tid som rektor blev der truffet beslutning om det nye KUA, det humanistiske fakultet på Amager. Det var også med Kjeld Møllgård som rektor, at bl.a. bioteknologi blev udpeget som et satningsområde på KU. Han bliver beskrevet som en venlig om imødekommende rektor.

Genoptog forskningen

Men forskeren forlod ikke Kjeld Møllgård i løbet af de administrative år. Interessen for såvel neurobiologien som dens etiske konsekvenser var der stadig, da han som 59-årig lagde rektorkæden fra sig. Ifølge ham er »menneskets hjerne det mest fascinerende organ, der findes på denne jord«. Han fik gang i forskerkarrieren igen og sagde samtidig endegyldigt farvel til ledelse.

»Når du er færdig, er du færdig, og så skal du ikke sidde på bageste række og gnægge bedrevidende. Jeg besluttede, at jeg ikke ville involveres i udvalg eller udredningsarbejde, da jeg havde gjort min pligt som administrator,« har han fortalt Universitetsavisen.

Privat er Kjeld Møllgård også aktiv. Svømning, tennis, løb og cykling bliver det til. Og så er der selvfølgelig familien »inklusive tre dejlige børnebørn« ligesom »sang og musik med gode venner, opera og jazz samt rejser, især til europæiske storbyer«, står han hjerte nær.