Tidens store stjerne

På den filmiske stjernehimmel hører Nicole Kidman til blandt de klarest funklende. Som kunstner har hun på film vist både mod og spændvidde.

Nicole Kidman er født på Hawaii, men vokset op i Australien. I dag bor hun både i USA og Australien. Foto: Regis Duvignau/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicole Kidman hører som skuespiller og kunstner til blandt filmhistoriens ypperste, bedst begavede og mest interessante.

Hendes karriere som skuespiller på film og TV begyndte allerede i 1983, men det store verdensomspændende gennembrud kom først med rollen som skurk i »Batman Forever« (1995) og tilsvarende letbenede film, men hendes tyngde som comedienne kom til veloplagt udfoldelse i musicalen »Moulin Rouge!« (2001) og med dramatisk ynde som forfatteren Virginia Woolf i »The Hours« (2002). En rolle hun fuldt fortjent fik en Oscar for.

Som kunstner har hun vist både mod og spændvidde i andre store film som Stanley Kubricks »Eyes Wide Shut« (1999), gyseren »The Others« (2001) og krigsdramaet »Cold Mountain« (2003) og von Triers »Dogville« (2003).

I 2006 kulminerede hendes stjernestatus, og hun var den højest betalte skuespillerinde i filmindustrien.

Siden kom den stort anlagte »Australia« (2008), »Hemingway & Gellhorn« (2012) og senest blev hun nomineret til en Oscar for fjerde gang for filmen »Lion« (2016). Her i 2017 er hun vendt tilbage til TV i HBO-miniserien »Big Little Lies«.

Nicole Kidman blev født af australske forældre på Hawaii, der, mens hun var helt lille flyttede tilbage til Australien, af samme årsag har hun australsk og amerikansk statsborgerskab.

Hun mødte Tom Cruise i november 1989 under optagelserne til rabalderfilmen »Days of Thunder«. De blev gift juleaften 1990 og adopterede siden en søn og en datter. Og blev skilt i 2001.

Skilsmissen fra Cruise

Nicole Kidman er katolik og angav eksempelvis sit katolske tilhørsforhold som årsag til, at hun ikke kunne medvirke i filmatiseringen af »Det gyldne kompas«, som hun så som anti-katolsk.

Hun accepterede dog efter at have modtaget et fint brev fra bogens forfatter, der kun kunne se hende i rollen. Under skilsmissen fra Tom Cruise kom det frem, at hun ikke ville have, at parrets børn skulle være scientologer. Det som Tom Cruise i skilsmissebegæringen kaldte »grundlæggende uoverensstemmelser«. Rent politisk har hun aktivt støttet demokraterne i USA.

Herefter var der rygter om diverse kærester, bl.a. skulle hun og Jude Law have haft et forhold under optagelserne til »Cold Mountain«, I perioden 2003-2004 kom hun sammen med musikeren Lenny Kravitz.

Robbie Williams havde hun en sommerlig affære med i 2004, men så i 2005 mødte hun den new zealandsk-australske country-sanger Keith Urban.

De blev gift i 2006 i Sydney og er stadig sammen. De holder til i Sydney, Los Angeles og Nashville og har to døtre.