The Queen

Dronning Elizabeth II har et stort følelsesmæssigt greb om sit folk og ved sin personligheds magt har hun givet sin epoke karakter og farve.

Foto: Eddie Mulholland Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Elizabeth II, der 21. april bliver 90 år, har allerede passeret sin tipoldemor, dronning Victoria (1819-1901), som den britiske monark, der har regeret længst. Hun er verdens ældste nulevende monark og den dronning i verdenshistorien, der har regeret længst. Ud over dronning for England, Skotland, Wales og Nordirland, er hun statsoverhoved for Canada, Australien og New Zealand.

Som regent har dronningen ti særlige magtbeføjelser: Hun kan afskedige regeringen, erklære krig, opløse hæren, sælge alle flådens skibe, afskedige statsforvaltningen, bortgive territorium til en fremmed magt, ophøje hvem som helst i adelsstanden, erklære undtagelsestilstand, benåde alle lovovertrædere og oprette et universitet, hvor som helst hun synes.

Er det ikke sandsynligt, at dronningen vil benytte sig af disse muligheder, så kan hendes symbolske magt næsten ikke overvurderes. Som dronning personificerer hun Storbritannien. Regeringen er »Hendes Majestæts Regering«, britiske pas udstedes »i Hendes Majestæts navn«, og ministrene er hendes ministre. Hendes ansigt pryder frimærker, mønter og pengesedler.

Som dronning har Elizabeth II et kolossalt følelsesmæssigt greb om briterne, og ved sit eksempels og sin personligheds magt har hun som sine forgængere givet sin epoke karakter og farve.

Hun nedstammer fra den saksiske kong Egbert gennem Henrik VIII og Maria Stuart og hver eneste regent siden Vilhelm Erobreren blev kronet i 1066. Hendes far, hertugen af York, blev konge under navnet George VI, efter at hans bror, Edward VIII, havde abdiceret i 1936, og dermed var Elizabeth tronarving som ti-årig.

De officielle pligter begyndte allerede under Anden Verdenskrig, og i 1947 blev hun gift med Philip, Hertug af Edinburgh, født som »Prins af Danmark«. Sammen har de fire børn: Charles, Anne, Andrew og Edward.

Da hendes far døde i en alder af 56 år i 1952, blev hun dronning som kun 26-årig, og efter den pompøse kroning i 1953 har hun som regent kunnet fejre både sølv-, guld- og diamant-jubilæum.

Dronning Elizabeth giver yderst sjældent interviews, så man ved ikke meget om, hvad hun tænker. Men da hendes børns ægteskaber gik i opløsning i 1992, omtalte hun året som sit »annus horribilis« – sit rædselsår. På samme måde gav hun kun modvilligt udtryk for sine følelser i 1997, da hendes ældste søns tidligere hustru, Diana, omkom ved en bilulykke i Paris. Om sine dragter og hatte i elegante pangfarver har hun dog udtalt:

»Jeg kan ikke gå i beige. Folk ville ikke vide, at det var mig.«

Det er utvivlsomt rigtigt. Tidligere kunne hun nemlig finde på at bevæge sig uledsaget omkring i offentligheden i diskret overtøj og en af gangene i byen ved Sandringham henvendte en dame sig til hende med ordene: »Det er altså utroligt, som De ligner vores dronning!«

»Hvor er det dog beroligende,« svarede majestæten.

Vi véd også, at dronningens obligatoriske håndtaske indeholder lykkedyr – bl.a. hunde og heste – som hun har fået af sine børn samt familiefotos. Men tasken er også et signal. Når hun flytter den fra den ene hånd til den anden, er det fordi hun gerne vil hjælpes til at tale med en anden. Og stiller hun den på bordet, er det signal til afgang indenfor fem minutter.

Selv om Elizabeth II aldrig udtaler sig om politik, gjorde hun i 1998 noget usædvanligt, og man diskuterer stadig, om det var en tilfældighed – eller var det en manifestation af demokratiske værdier?

I hvert fald valgte dronningen, da hun skulle have Saudi-Arabiens kronprins Abdullah – han har siden været konge – til frokost, at modtage ham i de smukke omgivelser på sit slot Balmoral i Skotland. Under frokosten foreslog dronningen, at kronprinsen skulle se den omgivende, storslåede natur. Og jo, det kunne de da godt, lød svaret.

De kongelige Land Rovers blev kørt frem. Kronprins Abdullah gik som en selvfølge ud og satte sig på sædet ved siden af førersædet i den forreste Land Rover. Hans tolk satte sig ind på sædet bag ham. Derefter kom – til kronprinsens overraskelse – dronningen selv, satte sig ind bag rattet, drejede nøglen i tændingen og trykkede pedalen i bund.

Dronning Elizabeth har ikke kørekort, men hun lærte at køre bil under Anden Verdenskrig og er kendt for at give den gas. (Hvis omstændighederne kræver det, er hun såmænd også en habil mekaniker.) Hun underholdt veloplagt sin gæst om stedets historie og kultur, mens det gik over stok og sten. Kronprinsen holdt på sin hovedbeklædning og forsøgte uophørligt at spørge dronningen, om hun ikke kunne sætte hastigheden ned. Saudi-Arabien er som bekendt det eneste land i verden, der ved lov forbyder kvinder at køre bil.

Long live the noble Queen.