Tekstiler til huse og til mennesker

60 år. Else Borup Kallesøe har ikke udstillet længe, men det er fordi, hun har studeret, undervist og eksperimenteret med at udvikle fremstillingsprocesser til farveudsmykning af rum.

Else Borup Kallesøe – elegante overraskelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tekstildesigner og master i design, Else Borup Kallesøe, København, fylder i dag 60 år. Det er ved at være nogle år siden, man bl.a. på Ny Carlsberg Glyptotek, i Nikolaj og på Kunstindustrimuseet samt på diverse udenlandske kunstmesser og udstillingssteder har kunnet glæde sig over Else Kallesøes flotte, altid lidt overraskende og elegante og farverige tekstiler skabt til udsmykning af rum, men også af mennesker i form af sjaler.

Sidstnævnte fik hun som den første den fineste præmie for på den internationale konkurrence udskrevet af festivalledelsen i den koreanske tekstilby, Taegu. Det var for ternede silkesjaler, der blev revet væk af kræsne tekstilfolk – og som aldrig blev sat i produktion i Danmark.

Forklaringen på, at Else Kallesøes arbejder for tiden ikke er så synlige i arkitektoniske og påklædningsmæssige sammenhænge er, at hun lægger sine kræfter på Danmarks Designskole. Hun arbejder som underviser, vejleder, procesudvikler og projektansvarlig ved Tekstilafdelingen. Det er ingen hemmelighed, at man på læreanstalten knokler for at hæve niveauet, så det får rang af universitet, samt skaffet sig international betydning.

Hun holder meget af at undervise, men indrømmer, at hun igen brænder for at få sat nogle af sine egne udviklingsprojekter, der nu ligger parat som ideer og eksempler i undervisningen, sat i værk – og så se dem virkeliggjort i rum, hvor der færdes mange mennesker. Det drejer sig bl.a. om skitser til digitalprint på papir eller andre materialer udtænkt af Else Kallesøe og udført på computer.

Hendes personlighed understreges af den vestjyske sprogtone fra Lemvig. Tømrer- og snedkerdatteren har været vidt omkring. Først blev hun uddannet dekoratør, i 1971-72 gik hun på Århus Kunstakademi og tog i 1976 afgang fra Danmarks Designskole, åbnede eget værksted og studerede et år ved Pratt School of Art and Design i New York. Siden blev hun underviser ved kunstindustriskolen i Oslo, senere ved søsterskolen i København og i 2007 blev hun Master i Design fra Center for Designforskning, der er den landsdækkende samarbejdsorganisation oprettet i pagt mellem arkitektskolerne i Århus og København og designskolerne i København og Kolding.

Else Borup Kallesøe har i flere år siddet i Kunsthåndværkerrådet. Hun har i flere omgange fået Statens Kunstfonds og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds arbejdslegater og en række andre anerkendelser, skulderklap og skillinger, der er blevet brugt til dygtiggørelse.