Teaterverdnens tumling

60 år 24. april. Steen Pade udsætter sig for stormvejr igen og igen, men har altid rejst sig – senest som direktør for hovedstadens teatersamarbejde.

Er karakteren 4 på den nye skala egentlig tættest på det gamle 7 eller det gamle 8?

Steen Pade vil vide den slags. Han var med i den kommission, der udarbejdede den nye skala. Og han har livet igennem engageret sig i enten uddannelse eller sikring af kunstnerisk kvalitet.

Den danske komponist og pianist gjorde sig tidligt bemærket med særligt klaverstykket »Florilegium« og det mikropulserende »Udflugt med omveje« for accordeon. Han fik sin første ansættelse i Aarhus anno 1989 som musikchef for byens symfoniorkester.

Arbejdet gav ham vigtige erfaringer med både musik og kulturlivets mere politiske og økonomiske sider.

Så han var godt rustet til det job, der optog ham fra 1993 og frem til 2006: Jobbet som rektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han stod i spidsen for de store og ofte helt nødvendige justeringer af husets organisation. Og han forestod flytningen fra det gamle domicil på H.C. Andersens Boulevard til de nye og anderledes stilrene rammer på Rosenørns Allé.

Steen Pade byttede den turbulente rektorstol ud med en endnu mere omblæst post som direktør for Københavns Teater – i dag kaldet Det Københavnske Teatersamarbejde.

Posten kom med klare krav fra politisk hold: Administrationen af hovedstadens teatre skulle omkalfatres.

Der skulle klarhed i forholdet mellem paraplykontoret og de tilsluttede teatre og ro om samarbejdet. Steen Pade klarede det forventelige stormvejr og blev forrige år genansat af samarbejdets nye bestyrelse.

Og ja: Han har på det seneste taget både kompositionen og klaverspillet op igen. Når man rammer moden alder, vender man tilbage til de gamle steder.