Sweet Caroline

Caroline Kennedy er den sidste overlevende fra den engang så unge og berømte præsidentfamilie i Det Hvide Hus.

26NAVUSA-KENNEDY-140918.jpg
Præsident John F. Kennedy med datteren Caroline knap et par måneder før han blev dræbt. Foto: Cecil Stoughton/EPA/JFK PRESIDENTIAL LIBRARY Fold sammen
Læs mere

Seks sekunder i Dallas ændrede alt for den dengang fem-årige Caroline Kennedy.

Præsident Kennedy blev myrdet 22. november 1963, kun fem dage før hun blev seks år. Caroline og hendes tre år yngre bror John Jr. var med deres barnepige, Maud Shaw, på besøg hos deres mormor, Janet Lee Auchincloss, der havde insisteret på, at barnepigen skulle være den, der fortalte Caroline, hvad der var sket.

Om aftenen var de blevet kørt tilbage til Det Hvide Hus, og da Caroline var blevet lagt i seng, fortalte nanny Maud den lille pige, at hendes far var død. Hun sagde, at deres far havde været nødt til at rejse i forvejen for at være hos Patrick, den lillebror, der var død som helt spæd samme år i august.

Jacqueline var blevet ulykkelig, hun mente, at det skulle have været hende, der skulle fortælle det.

Mindre end to uger senere var Caroline, hendes mor og lillebror flyttet ud af Det Hvide Hus, og alt blev anderledes.

Coroline Kennedy var datter af verdens hidtil mest feterede par, USAs unge, flotte præsident, John F. Kennedy og hans smukke hustru, Jacqueline Bouvier Kennedy.

En tid boede de i Kennedyparrets gamle hus i bydelen Georgetown, men efterhånden udviklede den sig til en regulær turistattraktion, og Jacqueline Kennedy flyttede nogle måneder senere til en penthouselejlighed på Fifth Avenue i New York. Da Caroline var flyttet med sine forældre og sin bror ind i Det Hvide Hus, tiltrak hun sig straks verdenspressens opmærksomhed. Gerne mens hun sad på sin pony, Macaroni, på plænen og det var, viste det sig langt senere, en artikel ledsaget af et billede af hende, siddende på ponyen, der havde inspireret sangeren og sangskriveren Neil Diamond til at skrive hittet »Sweet Caroline«, hvilket han afslørede under en optræden for hende, da hun blev 50 år.

Ponyen havde været en gave fra vicepræsidenten, Lyndon B. Johnson, og siden fik hun også en hundehvalp af daværende Sovjet-leder Nikita Khrusthjov. Hun levede privilligeret, men har aldrig optrådt forkælet.

»Hun var for ung til at være bevidst om al den luksus,« sagde hendes farmor, Rose Kennedy.

Men Caroline var også god til at holde sit privatliv ude af offentlighedens søgelys.

Caroline Bouvier Kennedy voksede op og blev uddannet jurist, forfatter og et prominent medlem af Kennedy-familien og som sådan et fremtrædende medlem af det demokratiske parti.

Hun støttede Barack Obamas valgkampagne og blev 2013 udpeget til USAs ambassadør i Japan. En post hun beklædte indtil januar 2017.

Nogle få dage før Donald Trump blev taget i ed som ny præsident.

I 1988 blev hun dr.jur. fra Columbia Law School, på det tidspunkt arbejdede hun allerede på Metropolitan Museum of Art i New York. Det var under arbejdet på the Met, at hun mødte sin kommende mand, den 12 år ældre udstillingsdesigner Edwin Schlossberg, som hun blev gift med i 1986.

Hendes onkel, Ted Kennedy, havde fulgt hende til alteret. I ægteskabet er der tre børn, Rose, Tatiana og John, kaldet Jack.

Hun stod sin bror, John Jr., meget nær, og i 1994 døde Jacqueline Kennedy Onassis. Fem år senere blev John Jr., dræbt i et flystyrt, 39 år. Dermed er Caroline Kennedy i dag den eneste, der er tilbage af den unge præsident-familie, som hele verden så op til.